Damir Lenart, koji već pet godina boravi u Njemačkoj, konkretno u Baden-Badenu blizu granice s Francuskom, redovito dijeli svoje iskustvo i savjete putem videozapisa na internetu. Prije nego što je sukob u Ukrajini izbio, govorio je o prosječnim prihodima i troškovima života u Njemačkoj, pružajući korisne informacije o financijskim aspektima za one koji planiraju međunarodno putovanje ili preseljenje.

Najam stanova i režije: Najam stanova u Njemačkoj često uključuje i režije koje se plaćaju na početku svakog mjeseca. Posebno je važno izbjegavati stanove koji nemaju centralno grijanje, jer korištenje električnih bojlera i peći može rezultirati visokim računima za struju. Preporučuje se odabir stana s kotlovnicom koja osigurava grijanje i toplu vodu.

Osiguranje: Osiguranje ima ključnu ulogu u životu u Njemačkoj. Osnovno zdravstveno osiguranje koje košta oko 10 eura mjesečno ne bi se trebalo zanemariti. Preporučuje se odabir skupljih modela s potpunim kasko osiguranjem za dodatnu sigurnost.

Troškovi hrane: Troškovi hrane mogu značajno varirati. Za one koji se fokusiraju na uštedu i osnovne namirnice, mjesečni proračun od oko 400 eura može biti dovoljan. S druge strane, za one koji preferiraju bogatiji izbor i spremni su trošiti više, može biti potrebno oko 800-900 eura mjesečno.

Ukupni mjesečni troškovi: Prema Damirovim podacima, ukupni mjesečni trošak za udoban život u Njemačkoj iznosi oko 2.300 eura. To uključuje najam stana, režije, troškove hrane, gorivo te dodatne nepredviđene troškove.

Kućni budžet: Damir zaključuje da se s kućnim budžetom od oko 3.000 eura mjesečno može udobno živjeti u Njemačkoj.

Ovi savjeti i informacije mogu biti korisni za sve koji planiraju preseljenje ili dulji boravak u Njemačkoj, pružajući realan uvid u financijske zahtjeve života u ovoj zemlji.

Preporučujemo