Ovo tekstu opisuje kućnu sreću (Crassula ovata), biljku koja je popularna u mnogim domovima zbog svoje nezahtevnosti i atraktivnog izgleda. Evo detaljnijeg pregleda njenih karakteristika i nege:

Opis biljke:
Kućna sreća je sukulenta koja podseća na malu mahovinu zbog gustih, sitnih, okruglih zelenih listova. Razvija se u formi malog grma i prirodno potiče sa ostrva Sardinije.

Uslovi za uzgajanje:
Svetlost: Potrebna joj je svetlost, ali izbegavajte direktno izlaganje jakim sunčevim zracima. Idealno mesto je prozorska daska na istočnoj ili zapadnoj strani gde će dobiti svetlost tokom jutra ili popodneva.

Temperatura: Prija joj temperatura u rasponu od 10 do 24 stepena Celzijusa. Dobro podnosi sobne uslove.

Zalivanje: Zahteva redovno zalivanje, ali pazite da ne zalivate preobilno kako ne bi došlo do truljenja korena. Listove nemojte kvasiti, već samo zemlju. Ponekad možete prskati listove mlakom odstajalom vodom.

Presađivanje: Nije često potrebno presađivanje. Biljka ne zahteva mnogo prostora i obično ne dostiže visinu veću od oko 18 cm. Koren je slabašan pa nije potrebno presađivati je u veće saksije.

Orezivanje i razmnožavanje: Na proleće možete orezati vrhove biljke da bi dobila lep oblik. Odsečene izdanke možete koristiti za razmnožavanje. Takođe, možete iskopati deo zrele biljke i posaditi ga u saksiju sa zemljom. Držite saksiju na hladnom i vlažnom mestu kako biste podstakli rast novih biljaka.

Značenje figura slona:
Takođe, spominje se figura slona koja se tradicionalno smatra simbolom koji privlači novac, ljubav i sreću u dom. Ovo je deo verovanja u feng shuiju, gde postavljanje figure slona na određeno mesto u kući može navodno doneti te pozitivne energije.

Ukratko, kućna sreća je izuzetno prilagodljiva biljka koja zahteva minimalnu negu i može biti sjajan dodatak svakom domu, donoseći svežinu i zelenilo uz malo truda.

 

 

Preporučujemo