BONUS ČLANAK:

Ovaj tekst pruža detaljan pregled Kandida dijete, koja je usmjerena na suzbijanje rasta gljivice Candida u tijelu i potporu imunološkom sustavu. Evo sažetka ključnih koraka i preporuka iz teksta:

Eliminacija šećera, alkohola i rafiniranih ugljikohidrata: Prvi korak dijete je jačanje imunološkog sustava eliminacijom ovih potencijalno poticajnih čimbenika za rast kandide.

Uvođenje jesenskog povrća: Nakon faze čišćenja kandide, preporučuje se konzumacija povrća poput slatkog krumpira, graška, mungo graha, leće, graha, mrkve, cikle, tikvica, bundeve i tikvica. Ovo povrće pomaže hrani slezenu, što dalje podržava tijelo u borbi protiv candide.Škrob i žitarice: Određene žitarice poput kvinoje ili ječma, te škrob poput kukuruza, mogu pomoći pri sušenju previše vlažnog želuca i crijeva. Preporučuje se konzumirati jednu porciju dnevno, ali samo ako se dobro podnosi.

Pratite reakcije tijela: Važno je pažljivo pratiti kako se osjećate nakon konzumacije određene hrane. Osobe s želučanim smetnjama nakon unosa škroba trebaju se pridržavati dijete bez škroba, koja uključuje salatu, šparoge, brokulu, cvjetaču, krastavce, špinat, gljive, paprike, luk i rajčice.

Probiotici: Dodavanje hrane bogate probioticima poput kefira pomaže u ubijanju candide u tijelu. Također se preporučuje konzumacija nezaslađenog soka od brusnice kako bi se stvorilo kiselo okruženje koje sprječava rast kandide.

Fermentirano povrće: Redovita konzumacija fermentiranog povrća pomaže u zaštiti crijeva i poboljšanju imunološkog sustava, što može smanjiti podložnost rastu kandide.

Dodaci prehrani: Kokosovo ulje s antimikrobnim svojstvima, vitamin C za jačanje imunološkog sustava te ulja poput klinčića, origana i lavandina za borbu protiv gljivica i parazita, posebno kandide, također su preporučeni kao dodaci dijeti.

Nastavak s uravnoteženom prehranom: Nakon završetka faze čišćenja kandide, preporučuje se prelazak na prehranu bogatu proteinima i vlaknima, uz smanjen unos žitarica, voća, šećera i povrća s visokim udjelom škroba. Fermentirano povrće i kefir i dalje treba uključivati radi održavanja ravnoteže i kontrole rasta kandide.

Ovaj sveobuhvatan pristup ne samo da cilja na suzbijanje kandide u tijelu, već i na jačanje imunološkog sustava i održavanje općeg zdravlja crijeva. Praćenje reakcija tijela na određenu hranu ključno je za prilagodbu dijete prema individualnim potrebama i toleranciji organizma.

Preporučujemo