Postoje određene bolesti koje mogu imati netipične znakove koji često prolaze nezapaženo. Za nas je ključno imati stalnu svijest o unutarnjem stanju našeg tijela. U sljedećoj raspravi otkrit ćemo specifičan simptom koji zahtijeva vašu najveću pozornost.

U ranim fazama, značajan dio populacije nije svjestan postojanja bolesti masne jetre. Bol ili nelagoda u donjem desnom dijelu trbuha, koji se nalazi ispod prsnog koša, može poslužiti kao signal oštećenja jetre. Tipično, početna indikacija bolesti masne jetre predstavlja se kao pojedinačni simptom, iako stanje često ostaje bez simptoma.

U razvijenim zemljama, nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je prevladavajuća bolest jetre, koja pogađa otprilike 30% do 40% stanovništva u Europi. Vrijedno je napomenuti da oko 60% osoba kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 2 također ima NAFLD. U slučaju da se simptomi pojave, obično se sastoje od umora, slabosti, nenamjernog gubitka težine, smanjenog apetita, mučnine, nelagode u trbuhu, pojave “paučastih vena” i žutila kože i očiju.

Rano otkrivanje i liječenje ključni su kako bi se spriječilo napredovanje bolesti u cirozu i smanjilo nakupljanje masti u jetri. Znakovi uznapredovale bolesti mogu se manifestirati različitim znakovima i simptomima. Uobičajeni simptomi uključuju oticanje trbuha i nogu, kao i neodoljiv umor i kognitivnu dezorijentaciju.
U slučaju da primijetite da su stolica ili urin tamni ili crni, potrebno je hitno potražiti liječničku pomoć. Tipično, rutinski pregledi dovode do identifikacije masne jetre, a opseg ožiljaka na jetri prati se kako bi se procijenilo napredovanje stanja. Usvajanjem hranjive dijete, povećanjem tjelesne aktivnosti i pridržavanjem općih smjernica, moguće je uspješno smanjiti masnoću jetre i upalu.

Gubitak težine značajno utječe na zdravlje jetre, što ga čini ključnim prioritetom za osobe s prekomjernom težinom. Brojne dobro cijenjene studije, uključujući cijenjenu studiju PREDIMED i slična istraživanja, pružile su dokaze da je prihvaćanje mediteranske prehrane povezano sa smanjenom pojavom nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD).


Zaista je izvanredno da su znanstvena istraživanja pokazala sposobnost ne samo sprječavanja, već i poništavanja oštećenja jetre gubitkom 7 do 10 posto vaše tjelesne težine. Kako biste poboljšali zdravlje vaše jetre, stručnjaci predlažu da u svoj režim prehrane uključite ribu i maslinovo ulje bogato omega-3 masnim kiselinama, kao i povrće koje obiluje polifenolima, kao i cjelovite žitarice i povrće bogato vlaknima.

Ne treba pogriješiti pretpostavkom da je masna jetra isključivo rezultat konzumiranja masti. Konzumacija fruktoze, pića zaslađenih šećerom i drugih jednostavnih ugljikohidrata predstavlja veći rizik. Iako masna, začinjena i prerađena hrana sama po sebi nije štetna, osobama s masnom jetrom moglo bi biti korisno uključiti hranjive masti u svoju prehranu.

Razlikovanje između akutne masne bolesti jetre i nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) ima golemu važnost. Iznenadna pojava akutne masne bolesti jetre može se pojaviti u različitim situacijama, primjerice tijekom trudnoće ili zbog izloženosti određenim lijekovima ili toksinima. Nasuprot tome, nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) odlikuje se nakupljanjem masnoće u jetri, koje premašuje pet posto njezine ukupne težine.

Na nastanak ovog stanja mogu utjecati i nasljedni i stečeni poremećaji lipodistrofije. Od iznimne je važnosti pomno promatrati i liječiti bilo koju vrstu bolesti masne jetre. Osjećate li umor, letargiju ili nedostatak energije nakon buđenja?
Iako bi moglo biti primamljivo pripisati ove simptome proljetnom umoru, neophodno je biti oprezan jer potencijalno mogu biti indikacija ozbiljnijeg temeljnog problema. Od iznimne je važnosti ovoj situaciji pristupiti s oprezom i priznati da proljetni umor može poslužiti kao znak upozorenja za ozbiljnije zdravstvene probleme.

Uzrok kroničnog umora može se pripisati različitim temeljnim čimbenicima, uključujući ali ne ograničavajući se na neadekvatne prehrambene navike, sjedilački način života, abnormalnosti štitnjače, anemiju i dugotrajna zdravstvena stanja. Neophodno je uzeti u obzir potencijalni utjecaj dijabetesa na osobe koje osjećaju umor čak i nakon dovoljnog odmora.

Ključno je prepoznati važnost ovoga, osobito za pojedince koji spadaju u dobnu skupinu od 45 godina i više, one koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes. Važno je napomenuti da depresija obuhvaća više od samog emocionalnog nemira; također se fizički manifestira kroz kroničnu iscrpljenost i dugotrajni umor.
Nadilazeći okvire uobičajene tuge, ovaj se mentalni poremećaj očituje ne samo u emocionalnoj nevolji, već iu fizičkim manifestacijama poput trajnog umora, poremećaja spavanja i smanjenog apetita. Kako biste poboljšali svoje opće dobro i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježe hrane bogate vitaminom C u dnevni unos prehrane.


Kako bismo osigurali snažan i uravnotežen živčani sustav, bitno je dati prioritet unosu vitamina B kompleksa i vitamina D. Ove hranjive tvari igraju ključnu ulogu u promicanju harmonične razine energije. Kako biste spriječili nagle navale energije praćene umorom, preporuča se smanjiti konzumaciju šećera i prerađene hrane. Osim toga, uključivanje redovite tjelesne aktivnosti još je jedan put koji vrijedi istražiti.

Iako možda nije najprivlačniji izbor, provođenje dosljednog rasporeda tjelesnih vježbi ima sposobnost uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i povećati vašu vitalnost. Kako navode Vijesti.me, uvrštavanje svakodnevnih šetnji na otvorenom u vašu rutinu je vrlo preporučljivo.

Preporučujemo