Nakon oštre zime na izolovanom Antarktiku, 26 ljudi učestvuje u neobičnom eksperimentu. Prema Britanskoj radiodifuznoj korporaciji, sve je počelo ledenim oproštajem: kada je “Ernest Shackleton” otplovio s doka, snežna lopta se podigla s neba i poletjela prema “Evropi”. Nestor Shackleton. Brod plovi kroz nemirni Južni okean, ostavljajući 26 izdržljivih duša na snježnom ostrvu na zaleđenom vrhu Antarktičkog poluostrva. Oni koji su mahali u pozdrav na obali gledali su kako njihova posljednja opipljiva veza s ostatkom svijeta prolazi kroz surov ledeni krajolik. Bliži se šest mjeseci zime, a oni ipak žive bukvalno izolovani od ostatka svijeta na najhladnijem kontinentu na svijetu.

“Kažu da je brže izbaciti ljude s Međunarodne svemirske stanice zimi nego medicinski evakuirati sa Antarktika”, rekao je Marlon Clark, jedan od 26 međunarodnih istraživača i pomoćnog osoblja koji borave u istraživačkoj stanici za istraživanje rotora Britanskog antarktičkog instituta. Clarke je rekao. Mart 2018, ostrvo Adelaide, zapadno od Antarktičkog poluostrva. Antarktik je najmanje naseljen kontinent na Zemlji, bez stalnog stanovništva i samo nekoliko istraživačkih stanica i baza razbacanih po 14 miliona kvadratnih kilometara smrznute zemlje. “Znači, stvarno ste izolovani”, rekao je Clark. “‘Antarktička zima’ dolazi sa puno misterija i legendi. Iščekivanje je najjači osjećaj, ali i saznanje: ‘Ok, ovo je stvarno, i ja ću biti ovdje još dugo, dugo’.” Tokom narednih 26 sedmica, Clark i njegovi sugrađani Rothera će raditi, jesti i družiti se sa malo kontakta s kućom usred gotovo trajnog mraka i surovih vremenskih uslova.

 

Samo jedni s drugima za društvo i ograničenu zabavu u bazi, ovi “zimovci”, kako ih zovu, razgovaraju jedni s drugima i puno pričaju. “Razgovarali bismo jedni s drugima dok smo radili, odmarali se, igrali bilijar ili u sobi”, rekao je Clark, koji je pomogao u koordinaciji Wintererove kolekcije snimaka. “Imali smo priliku da vrlo brzo saznamo životne priče jedni drugih. Mnogo se pričalo o vremenu – o jakim vjetrovima na koje ćemo se susresti, o ledenom okeanu, santi leda, oblacima. Bili smo jako opušteni jedno s drugim. Bilo je mnogo riječi o vremenskim prilikama – o jakim vjetrovima na koje ćemo se susresti, o ledenom okeanu, santi leda, oblacima. Bilo je mnogo riječi o vremenu. ” Njihov zajednički jezik je engleski, začinjen slengom specifičnim za antarktičke istraživačke stanice – ali o tome kasnije.

Preporučujemo