Tokom Badnje večeri, u Srbiji i ostatku sveta pravoslavci ispred crkava pale badnjake. Ovaj drevni običaj privlači značajan broj građana i svećenstva stvarajući živopisnu atmosferu. Video koji bilježi radosno slavlje svećenika ispred crkve brzo je postao viralan, zapalivši društvene mreže od uzbuđenja.

Bezbrojnim generacijama srpski narod radosno slavi Božić, točnije pravoslavni Božić po Julijanskom kalendaru, tradiciju koju podržava Srpska pravoslavna crkva. Ova sveta prigoda obilježava se svake godine 7. dana, padajući u nedjelju u ovoj godini 2024. Od davnina se održalo mnoštvo božićnih običaja, a tijekom godina neki od tih običaja mijenjani su i prilagođavani, posebno kako bi odgovarali urbanom stilu života. Prije svitanja božićnog jutra, zvuk zvona ispunjava zrak dok objavljuju dolazak blagdanskog razdoblja i radosnu proslavu Božića.

Na Božić vjernici oblače svoje slavljeničko ruho i prisustvuju ranoj jutarnjoj crkvenoj službi poznatoj kao jutarnja, nakon koje slijedi božićna liturgija. Nakon što služba završi, prvo u čemu sudjeluju je primanje nafore, značajne tradicije tog dana. Dok ljudi komuniciraju jedni s drugima, izmjenjuju pozdrave uz izraz “Hristos se rodi!” na što je odgovor “Vaistinu se rodi!” Vrijedno je napomenuti, a možda i nije opće poznato, da se ovaj poseban pozdrav i način govora zadržao od Božića pa sve do Bogojavljenja.

U noći na Badnjak, koji je prethodio, snimljen je video koji je brzo kružio platformama društvenih medija, a na kraju je postao viralan. U opisu videa objašnjeno je kako se Božić radosno prihvaća u Zaklopači kod Grocke. Snimka bilježi živahnu atmosferu dok svećenik, zanesen blagdanskim duhom, oduševljeno hvata mikrofon i pjeva. Tijekom priredbe svećenik se posvetio kreativnoj obradi poznate pjesme „Joj Rado, joj Radmila“ te je izveo prepjev pod naslovom „Joj Miro Popadija“. Osim toga, izmijenio je drugu polovicu pjesme, otpjevavši serenadu svojoj supruzi iskrenim riječima: “Ako bi mi dali, moja ljubav prema tebi nadmašila bi čak i onu prema Grocku, jačajući s mladošću. Prikaz njegovih sposobnosti potaknuo je poplavu mišljenja, pretežno kritične prirode. Ipak, postojala je frakcija koja je stajala iza njega. Jedan korisnik brani čovjeka, postavljajući pitanje zašto drugi brzo donosi presude. Prema riječima ovog korisnika, muškarac je pokazao veselo držanje i čak je malo zapjevao, što je dodatno i uljepšalo prazničnu atmosferu.

Preporučujemo