U filmu ‘Sam u kući 2: Izgubljen u New Yorku’ osim Kevina i Mokrih razbojnika pojavljuje se i istaknuti lik u liku starije žene koja vrijeme provodi u parku hraneći golubove. U početku se Kevin boji tih ptica, ali kako priča napreduje, oni se zbliže i postanu prijatelji.

Gotovo svi su gledali film više puta, ali možete li se sjetiti imena starije žene iz parka? Ne? Ne uzrujavajte se, vaše pamćenje je savršeno netaknuto. Zapravo, liku bake u filmu uopće nije dano ime, već se jednostavno naziva ‘golub-baka’. Lik je tumačila Brenda Fricker, cijenjena irska kazališna glumica koja je imala 47 godina tijekom produkcije filma 1992. Samo tri godine prije toga ponosno je na svom ogrtaču nosila Oscara za svoju iznimnu izvedbu majke djetetu s cerebralnom paralizom u filmu ‘Moje lijevo stopalo’.

Tijekom svojih tinejdžerskih godina, Brenda je doživjela događaj koji joj je promijenio život kada ju je udario automobil, što je rezultiralo komom koja je trajala gotovo dvije godine. Čak i nakon buđenja iz kome, njezine zdravstvene borbe su i dalje trajale. Naime, oboljela je od tuberkuloze te joj je operiran bubreg. Tijekom svog devetogodišnjeg braka s Barryjem Daviesom, Brenda se suočavala s dodatnim poteškoćama. Nažalost, pretrpjela je slomljeno srce šest spontanih pobačaja, nikad ne uspjevši uspješno iznijeti trudnoću do kraja.

Tijekom sprovoda svog bivšeg supruga 1999. godine bila je primjetno odsutna, pripisujući svoju odsutnost svojoj uključenosti u filmsku produkciju koja se u to vrijeme odvijala u Australiji. U intervjuu, Brenda je otkrila da je uvjeti ugovora sprječavaju nju, kao bivšu suprugu, da uzme slobodno vrijeme u slučaju smrti. Izrazila je svoje neznanje i želju da sazna mjesto ukopa. Unatoč golemom slomljenom srcu, Brenda je naglasila važnost kretanja naprijed. Nakon što je radila kao novinarka za The Irish Times, krenula je na svoje glumačko putovanje, da bi se naposljetku preselila u London kako bi u potpunosti uronila u zanat. U dobi od 70 godina, Brenda, koja je navikla na stalnu bitku za egzistenciju, ostaje odlučna i nije se odlučila povući. Nedavno je završila snimanje najnovije kriminalističke serije ‘Holding’ koja je adaptirala scenarij istoimene knjige poznatog komičara, TV voditelja i pisca Grahama Nortona.

Preporučujemo