Kako vrijeme prolazi, sve više i više mladih pojedinaca odlazi u inozemstvo u potrazi za uspješnijim životom, a ta stvarnost ima značajan učinak na naš svakodnevni život. Ovaj egzodus talenata stvara nedostatak mladih i kvalificiranih stručnjaka u zemlji, zbog neuspjeha sustava da ponudi odgovarajuće poticaje i dosljednu financijsku sigurnost. S druge strane, neki se odlučuju za sezonski rad, poput Zorice koja je tri mjeseca provela radeći u Americi. Evo njezine priče.

Kako bi radila sezonski posao i nešto zaradila, Zorica je prevalila put od Balkana do Amerike. Njezin boravak preko oceana trajao je više od tri mjeseca, tijekom kojih je radila dva-tri različita posla prije povratka kući. U videu koji je podijelila na platformi društvenih medija Tiktok, učinkovito je pokazala razmjere svog postignuća.

Tijekom svojih putovanja u Americi sam proveo ukupno tri i pol mjeseca. Prije dolaska svoj prvi posao u Hrvatskoj osigurala sam preko agencije kao poslužiteljica ili hostesa. Satnica za poslužitelje bila je osam dolara plus napojnica, dok su hostese zarađivale 15 dolara plus napojnica. Poslužitelji su obično dobivali veće napojnice, a u mom slučaju zaradio sam između 150 i 200 dolara po doručku. Tijekom tri mjeseca, radeći 20 sati tjedno, uspio sam zaraditi ukupno 6500 dolara.

Tijekom drugog posla bila sam zaposlena kao kuharica. Moje radno opterećenje tijekom najprometnijih razdoblja sastojalo se od oko 55 sati provedenih radeći na hladnoj liniji, dok je moje radno opterećenje izvan sezone bilo oko 30 sati tjedno. Moja je zarada bila 20 dolara po satu, s prekovremenim radom od 30 dolara po satu. Uspio sam samostalno pronaći još jedan posao i tamo zaradio ukupno 11.800 dolara.

Nakon svake plaće dio se zadržava za porez, ali postoji mogućnost povrata tog novca preko agencije. Dotični vjeruje da će taj povrat biti dovoljan za pokrivanje troškova programa i financiranje putovanja u Ameriku. Dotični video pokazuje da je osoba radila dva posla tijekom tri mjeseca, zaradivši ukupno 18.300 dolara. Pojedinci su joj u komentarima čestitali, a ona je dalje pojasnila da je objavljen iznos njezina neto zarada. Dodatno je spomenula da će dobiti djelomični povrat poreza koji je prethodno platila.

@zorica.barth

Puno ili malo? 🤑 #fyp #foryou #workandtravel #workandtravel2023 #j1 #amerika #hrvatska #balkan #usa #dolari #zarada #sezona #putovanje #workandtravelgroupcroatia @workandtravelgroup.com

♬ original sound – Zorica Barth

Preporučujemo