Srbiju je zahvatilo drastično zahlađenje koje je donijelo pojačane padavine u vidu kiše u nižim i snijega u planinskim predjelima. Prema riječima meteorologa Đorđa Đurića, očekuje se da će se niske temperature zadržati iu nastavku dana, s temperaturama ispod prosjeka. Tokom proteklog dana u Srbiji je pala značajna količina padavina. Naime, u razdoblju od 24 do 30 sati diljem zemlje palo je i do 30 litara kiše po četvornom metru, dok je u gorskim predjelima palo desetak centimetara snijega. Međutim, u zapadnoj Srbiji padavine su prestale prije nego što je temperatura uspjela pasti dovoljno da kiša pređe u snijeg.

Na visinama većim od 700-800 metara nadmorske visine snježni pokrivač bio je u većini krajeva, a na Kopaoniku najviše 10 centimetara. Snježne padaline zahvatile su različite krajolike, uključujući Novu Varoš, Zlatar, Goliju, Staru planinu, kao i sve planinske lance koji se nalaze u jugoistočnoj, južnoj i istočnoj Srbiji. Jutros u jutarnjim i prepodnevnim satima padavine padaju u istočnim i jugoistočnim predelima Srbije, kao iu Pomoravlju. Najjači pljusak pada u Braničevskom okrugu. Istovremeno, snijeg se nosi vjetrom iznad nadmorske visine od 500-600 metara, a najviše se nakuplja u planinama istočne Srbije, uključujući Staru planinu, Suvu planinu, Vlasinu, Homolje, Beljanicu i druge obližnje planine. Procjenjuje se da će tijekom današnjeg dana u tim planinskim predjelima nakupiti i do deset centimetara snijega.

Kiša je prestala u pojedinim krajevima Srbije i naoblačenje. No, u Vojvodini je razvedravanje, bez oblaka. Prema sadašnjoj vremenskoj prognozi, u većini krajeva Srbije biće suvo. No, u istočnim i jugoistočnim područjima Srbije vjerojatno će biti kiše, dok u planinskim predjelima istog područja može biti snijega. Najviše oborina očekuje se u jutarnjim satima, ali će tijekom dana biti sve manje. Trenutno se ciklon pomjerio prema sjeveroistoku Srbije, dok je hladna fronta napredovala prema jugoistoku. Shodno tome, Srbija se trenutno nalazi u hladnom sektoru, kroz koji prodire još hladnija vazdušna masa.

Trenutno temperatura u Srbiji varira u različitim regijama. Sjeveroistočni dio Srbije bilježi najnižu temperaturu, gdje se živa kreće oko 2°C. S druge strane, Vojvodina ima relativno blažu klimu, s temperaturama koje dosežu 6°C. U Beogradu temperatura od 4 do 5°C. U planinskim predjelima temperatura pada ispod nule. Mjesta poput Zlatibora i Sjenice bilježe temperaturu od -1°C, a najhladniji je Kopaonik gdje se temperature spuštaju do -7°C.

Tijekom dana prevladavat će niske temperature. Najviša temperatura kretat će se od 4 do 8°C, u Beogradu do 6°C, au planinama od -5 do 0°C. Danas puše jak sjeverozapadnjak, povremeno na udare. Kako vrijeme bude odmicalo, očekuje se daljnje pojačanje ovog vjetra, zbog značajnog gradijenta tlaka zraka, koji je karakteriziran značajnom razlikom nad Srbijom. Najjači udari vjetra očekuju se tijekom jutra i sredina dana, od 60 do 80 kilometara na sat. Međutim, u planinama koje se nalaze u istočnom dijelu Srbije udari vjetra mogu dosezati i do 90 kilometara na sat. Ovi olujni vjetrovi u planinama mogli bi rezultirati pojavom snježnih vjetrova i mećava.

Kako se dan bliži kraju, očekuje se slabljenje snage vjetra. Ipak, značajan je porast tlaka zraka koji ukazuje na skoru stabilizaciju vremena. Drugog dana vikenda vrijeme će biti relativno suho i malo toplije nego prethodnih dana. No, u većini će krajeva i dalje biti hladno, uz izuzetak istočnih i jugoistočnih krajeva, gdje se slabe oborine očekuju tek prijepodne. U Beogradu se procjenjuje da će najviša temperatura biti između 6 i 10°C, najviša od 8°C. U ponedjeljak će biti znatno toplije i suvo, s temperaturom od 13 do 17°C, au Beogradu do 15°C. No, u utorak se predviđa ponovno pogoršanje vremena. Do kraja dana očekuje se jače naoblačenje s kišom i grmljavinom.

Od srijede vrijeme će obilježiti oborine i niske temperature. Dodatno, u gorju će biti snježnog sloja, dok u nižim predjelima zbog daljnjeg zahlađenja prema kraju tjedna može biti i susnježice i snijega. Tipično u ovoj regiji, najviša temperatura koju doživljavamo tijekom studenog kreće se od 7 do 11°C. No, nadolazeći vikend bit će hladniji od prosjeka. Početkom sljedećeg tjedna bit će iznad prosječne temperature za pet stupnjeva. Nažalost, u drugoj polovici idućeg tjedna doći će do jačeg zahlađenja s temperaturama koje će biti znatno ispod prosjeka.

Preporučujemo