Monah Arsenije dugi niz godina plijeni pažnju svoje mnogobrojne publike svojim dubokim i po mnogima mudrim rečima. Poznat po svojoj iskrenosti i dobrim namjerama, neustrašivo iznosi svoje mišljenje o uglednim javnim osobama, a ovoga puta se osvrnuo na našu poznatu teniserku i njenog odabranika.

Po mišljenju monaha Arsenija, evidentno je da se u savremenom društvu brojni nepodobni koncepti hvale kao pohvalni. Ovo veličanje nepoželjnih osobina predstavlja značajnu prepreku društvenom napretku. Monarh se posebnom prigodom osvrnuo na prevladavajući snobizam i apatiju prema ljudskom životu, istaknuvši kako se te negativne osobine lažno prikazuju kao čestite i aktivno promoviraju u našim medijima. “Manifestacija snobizma je posljedica moralnog kompromisa. Zadovoljstvo mi je pregledavati mnoštvo raznolikih materijala, kako bi se reklo, promatrajući i osobe koje se prepuštaju listanju novina i časopisa, u potrazi za nečim intrigantnim za kultiviranje osobnog bogaćenja.

Međutim, na ovim stranicama također susrećem primjere ljudske ludosti, ludila i apsurda, koji služe kao vrijedne lekcije o tome što ne treba oponašati. Nasuprot tome, postoje i izvrsna otkrića koja se mogu predstaviti kao uzorni modeli.” – kazao je, a s tim na umu, započeo je svoju pripovijest i nastavio: “Nedavno sam slučajno naletio na zanimljiv primjer koji se tiče bivše tenisačice Ane Ivanović i njenog supruga Bastijna Schweinsteigera. Sugerira se da Ana Ivanović više nije aktivna u sportu. Zajedno su živjeli u prostranom penthouseu od 230 četvornih metara u Chicagu. Ovo luksuzno prebivalište nalazilo se u sklopu prestižnog hotela Waldorf Astoria, s prekrasnim pogledom na jezero Michigan.

Stekavši pozamašno bogatstvo, Ana i Švajni svoje su prebivalište pronašli u živahnom gradu Chicagu. Naime, smjestili su se u raskošni penthouse smješten u potkrovlju jednog od najsuvremenijih nebodera. Ovaj konkretni neboder povezan je s cijenjenim hotelskim lancem “Waldorf Astoria”, poznatim po svojoj bezvremenskoj eleganciji i raskoši. Nakon što sam se lično uvjerio u njegovu veličinu i raskoš, mogu potvrditi njegov luksuz bez premca. Ovi su hoteli poznati po svom povijesnom značaju, tradicionalnoj estetici i golemom bogatstvu.

Iako Ana i Švajni nisu vlasnici stana u kojem žive, jer je u sklopu hotela, rado plaćaju vrtoglavih 30.000 eura mjesečni najam. Uz to, snose dodatni trošak od 5000 eura za popratne usluge kao što su pospremanje, pristup bazenima, saunama i toploj vodi. Slijedom toga, njihova mjesečna potrošnja iznosi vrtoglavih 35.000 eura. Međutim, valja napomenuti da unatoč značajnom financijskom angažmanu nemaju namjeru tražiti vlasništvo nad stanom.” – kazao je, a zatim je cinično primijetio njihovo zadovoljstvo.

Prema njegovom stajalištu, grijeh koji su počinili Ana i Bastian može se okarakterizirati kao oličenje elitizma i arogancije.” U ovom slučaju, uočavamo evidentan prikaz superiornosti i krajnji nedostatak empatije prema onima koji podnose teškoće i borbe u našem svijetu. No, suzdržat ću se od pretjerivanja do apsurda predlažući nedostižnu utopiju gdje pojedinci primaju previsoke mjesečne naknade. Bez obzira na to, sam čin javnog razmetanja takvim bogatstvom, kao što je primjer pojedinca koji se fotografirao u rezidenciji opremljenoj sa šest kupaonica, duboko je zabrinjavajući” – kako je rekao monah Arsenije.

Naglasio je važnost priznanja da u današnjem društvu postoji pogrešan naglasak na vrednovanju stvari koje se prikazuju kao pozitivne, ali u stvarnosti to nisu. Prema riječima monaha Arsenija, njegovo je uvjerenje da oko 80% svjetske populacije živi na neadekvatan način, te da postoji značajan prostor za napredak u tom pogledu. Važno je napomenuti da je Ana Ivanović dulje vrijeme bila predstavnica UNICEF-a. Tijekom svog mandata aktivno se uključila u brojne humanitarne inicijative koje su izazvale značajan interes javnosti.

Preporučujemo