Vladica Stanković, porijeklom iz Vladičinog Hana, u Srbiji je poznata ličnost kao zmijolovac. Naime, po zanimanju je i vatrogasac-spasitelj. Unatoč opasnostima svojstvenim njegovom zanimanju, on se ne boji suočiti i pokoriti ova gmazovska stvorenja kao osobnu strast. Zbog svog velikog znanja o zmijama, često ga zovu da ih uklanja, što ga izdvaja od bilo koje druge prosječne osobe.

Prema njegovim riječima, ne postoji sigurna metoda zaštite od zmija. Pristup koji treba poduzeti ovisi o specifičnoj situaciji u kojoj se ta stvorenja susreću. Vladica je ovo saznanje podijelio s portalom Espreso, koji je prenio njegovo obraćanje. “Srbija je dom raznih zmija, s ukupno deset različitih vrsta. Među otrovnim zmijama poskok je najubojitiji. Iako u Srbiji ima i drugih zmija otrovnica, one nisu toliko smrtonosne.

Ove zmije žive na nadmorskoj visini od šest stotina metara nadmorske visine, a rijetko se nalaze u naseljenim područjima, tako da postoji minimalna opasnost. Planinska zmija je još jedna vrsta koja je često ugrožena, ali je rijetko viđanje. Osim ove tri zmije otrovnice, u Srbiji postoji sedam neotrovnih vrsta zmija.” – izjavio je Stanković.

Preostale zmije spadaju u kategoriju otrovnica i poznate su po siktanju kad se susretnu s ljudima. Vladica savjetuje da se u tim trenucima najbolje skloniti i zaštititi. U slučaju ugriza važno je stisnuti ranu i odmah potražiti liječničku pomoć u najbližoj bolnici. Prema njegovim riječima, ugrizi zmija mogu biti smrtonosni za one koji su bolesni ili alergični, posebno ako imaju srčanih problema. “Kad slučajno stanete na poskoka kojeg niste vidjeli u travi, može doći do ugriza. Važno je znati kako se zaštititi i izvući otrov iz krvotoka. Važno je napomenuti da poskoci obično grizu ruke, dok su ugrizi za glavu rijetki.

Nakon lociranja ubodnih rana, potrebno je izvaditi otrov stiskanjem područja oko rana, slično kao i pucanje prištića. Stisnite otprilike pet milimetara oko obje rane. Zatim, ključno je odmah posjetiti medicinsku ustanovu. Također se preporučuje piti veliku količinu vode. Međutim, ako ste alergični, situacija može postati složenija, a sam otrov može ozbiljno utjecati na vaše zdravlje.” – kazao je Vladica Stanković te upozorava da ugriz zmije može imati ozbiljne posljedice na organizam, tačnije na pluća zbog suženja krvnih žila. U teškim slučajevima to može dovesti do srčanog zastoja.

Preporučujemo