Biljka čuvarkuća, smatra se čarobnom biljkom koja potječe iz Meksika, a poznata je po svojoj sposobnosti da raste na bilo kojem mjestu, uključujući čak krovove i stijene. Vjeruje se da ima zaštitna svojstva od udara groma i požara. Uzgoj ove biljke nije težak, jer zahtijeva samo dovoljno sunčeve svjetlosti, a ipak nudi puno više od puke estetske privlačnosti.

Čuvarkuća, zeljasta prizemna biljka, promjera 10 do 20 cm i snažnog korijenskog sustava, razmnožava se vegetativno izdancima, a rjeđe sjemenom. Njegovi eliptični, šiljasti listovi su mesnati i sočni, a daju ružičaste i bijele cvjetove. Ova biljka poznata je po liječenju različitih kožnih problema, kao i njezina konzumacija, koja ima dobrobiti poput jačanja imuniteta i zacjeljivanja bradavica, opeklina, rana, sunčanih pjega, uboda insekata i bolnih područja.

Spominje se i kao Gromovik, Vazdaživ, Cmilić, Glavotoć i nazvana je mnogim drugim imenima. Čuvarkuča je biljka za koju se pokazalo da je posebno učinkovita u jačanju imunološkog sustava i liječenju cista. Jedan od načina da iskoristite njegove blagodati je da napravite eliksir pomiješan s medom. Za to će vam biti potrebno 500 grama meda i 300 grama nasjeckanih listova čuvarkuće.

Pomiješajte dva sastojka zajedno u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Preporučuje se uzimanje ovog eliksira svako jutro, pola sata prije doručka. Ipak, važno je pričekati najmanje 30 minuta nakon konzumacije eliksira prije nego što bilo što drugo pojedete ili popijete. Kao i kod svakog drugog biljnog dodatka prehrani, savjetuje se konzultirati se s liječnikom prije konzumiranja Cuvarkuche. Jabuka, plod drveta, sadrži tanin, sluz, masne kiseline, smolu, kalcijev malat, mravlju kiselinu i jabučnu kiselinu. Suvremena istraživanja također su otkrila prisutnost važnih kiselina, flavonoida i ugljikohidrata u tragovima.

Preporučujemo