Tokom jučerašnjeg dana se dogodio čin nasilja u Osnovnoj školi “Lukavac Grad” u Lukavcu, gdje je učenik uzrasta do 14 godina više puta pucao iz vatrenog oružja prema pomoćniku direktora škole i profesoru engleskog jezika, zadavši jednom od njih teške povrede.

Neslužbeno, dječak je pucao iz oružja koje je pripadalo njegovom pokojnom djedu, a oružje je pronađeno na tavanu njegove kuće. Nakon djedove smrti, očekivalo se da će dječakov otac predati oružje vlastima, međutim, on je to zanemario učiniti i zbog toga je uhićen kasnije istoga dana. Dječaka koji je pucao, policija je brzo savladala te je veći dio dana proveo u pritvoru u policijskoj postaji.

Nakon toga navodi se da je premješten je na Kliniku za psihijatriju nakon čega zakonski propisi nalažu vještačenje. U Kaznenom zakonu FBiH stoji da ovaj maloljetnik zbog svoje dobi ne može odgovarati za svoja djela, a kako navode iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona, propisima je propisano da se kompletan događaj mora pomno dokumentovati, a svi nadležni organi će svoja saznanja dostaviti Tužiteljstvu.

Prema utvrđenom protokolu, tužitelj mora izdati naredbu o obustavi istrage. U prethodnom incidentu, učenik iz Lukavca je prijetio odmazdom nakon što je izbačen iz škole, ali ništa nije poduzeto. Nakon operativnog sastanka rukovodstva Tužiteljstva TK i Uprave policije MUP-a TK, utvrđen je plan aktivnosti na rješavanju potreba djece u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom FBiH, te se sada u obzir uzima zakon o maloljetnicima u kaznenom postupku i Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama FBiH.

Sastanak je rezultirao utvrđivanjem jasnih i djelotvornih koraka za zajednički rad obje agencije u interesu zaštite prava maloljetnika i osoba s mentalnim poteškoćama u kaznenim postupcima. Nakon prvog otkrivanja slučaja, Centar za socijalni rad je brzo reagirao i aktivno se angažirao. Nadalje, odmah su obaviještene i konzultirane relevantne ustanove specijalizirane za pitanja vezana uz djecu.

Jezivo je kako se ponekad neki događaji slažu na neobjašnjiv način. Zločin koji se dogodio u Lukavcu ne samo da je potresao lokalnu i regionalnu zajednicu, već ima najmanje tri sličnosti sa gnusnim masakrom koji se nedavno dogodio u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru. Činjenica je nedvojbeno užasna, kao i počinitelj ubojstava na Vračaru, odgovorna osoba za ovo gnusno djelo također je maloljetna osoba koja spada ispod starosne granice kaznene odgovornosti.

Sličnost gnusnog napada i sadašnje situacije leži u činjenici da su se oba incidenta dogodila u krugu škole, a počinio ih je maloljetnik koji je u tu ustanovu bio upisan. Na temelju neformalnih izvješća s terena, čini se da se motivi koji stoje iza svirepih zločina oba počinitelja mogu povezati sa željom za odmazdom. Poput mladog ubojice s Vračara, maloljetni prijestupnik institucionaliziran je u psihijatrijskoj ustanovi.

Preporučujemo