Prema posljednjim informacijama koje su objavljene, a do kojih se došlo od anonimnih medijskih izvora, roditelji učenika koji su ubijeni ili ozlijeđeni u tragičnom incidentu u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru u Beogradu, planiraju pokrenuti sudski postupak protiv roditelja 13-godišnjeg dječaka koji je počinio masakr 3. maja. Roditelji stradalih navodno su angažirali odvjetnike koji, kako doznajemo iz pouzdanog izvora, upravo pripremaju privatne tužbe.

Prema izvoru Kurira, ožalošćeni roditelji stradalih u školi na Vračaru odlučili su se za pravdu i tužiće roditelje dečaka koji je odgovoran za njihovu neizdrživu bol. Također, roditelji žrtava, koji nisu mogli tražiti kaznenu prijavu protiv dječaka odgovornog za smrt njihove djece zbog njegove dobi u vrijeme zločina, odlučili su se sami pokrenuti postupak pred sudom.

Podsjetimo, u samim jutarnjim satima na dan ovog tragičnog incidenta, učenik sedmog razreda stigao je u školu sa smrtonosnim arsenalom koji se sastojao od očevih pištolja i molotovljevih koktela. Kada je zazvonilo prvo razredno zvono, ušao je u školsko dvorište i započeo svoj nemilosrdni napad smrtno ranivši školskog čuvara D.V. Potom je u školskom holu i kabinetu za historiju oduzeo živote devet nedužnih učenika, nanijevši teške ozljede još petorici i profesoru povijesti.

Prema objašnjenju odvjetnice Slavke Babić za Kurir, ožalošćeni roditelji imaju pravo tužiti  roditelje maloljetnika koji je počinio gnusni čin. “U ovom konkretnom slučaju pokrenuta je građanska parnica za naknadu nematerijalne štete. Ova vrsta tužbe uređena je Zakonom o obveznim odnosima. U ovoj situaciji roditelji odgovaraju po načelu objektivne odgovornosti, bez obzira na to jesu li bili izravno krivi. Oni mogu biti oslobođeni odgovornosti ako mogu pružiti dokaze da je šteta uzrokovana neizbježnim prirodnim činom ili da nisu mogli predvidjeti ili spriječiti štetu. No, to je težak zadatak za dokazivanje u praksi” – objašnjava odvjetnik.

Podsjećamo, otac dječaka je od nemilog događaja pritvoren zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Pretpostavlja se da je on odgovoran za obuku svog maloljetnog sina za gađanje na streljani, te za to što nije osigurao siguran prostor za skladištenje svojih pištolja s dozvolom. Osim toga, dječakova majka također se suočava sa pravnim posljedicama. Protiv nje je trenutno u tijeku predistražni postupak kako bi se utvrdilo je li možda odgovorna za napuštanje i zanemarivanje maloljetnog djeteta.

Preporučujemo