Jagode su ukusno voće u kojem se može uživati ​​na razne načine. Također pružaju brojne dobrobiti za imunološki sustav i bogat su izvor vitamina. Unatoč tome, često postoji zabuna oko primjerene dnevne konzumacije jagoda. Opšte je poznato da su jagode bogat izvor vitamina C, sadrže ga oko 60 grama, kao i bioaktivnih tvari zvanih polifenoli, koji su snažni antioksidansi.

Ovo voće se preporuča i djeci i odraslima koji pate od anemije, jer sadrži i folnu kiselinu, vitamin E, provitamin A, razne vitamine iz B skupine te minerale poput mangana, željeza, kalcija i magnezija. Iako su savršeni međuobrok i osvježenje, važno je pripaziti na količinu koju konzumirate, osobito u slučaju mlađe djece koja bi mogla biti alergična na ovo voće. Osobama koje se bore s prekomjernom tjelesnom težinom ili visokim razinama kolesterola i triglicerida u krvotoku ne savjetuje se konzumacija ovog voća.

Međutim, čak i ako nemate zdravstvenih problema, važno je pripaziti na količinu ovog voća koju svakodnevno konzumirate. Ova informacija objavljena je na platformi “Medical daily, a kako stoji na stranici, liječnici s britanskog Sveučilišta Oxford preporučuju ograničiti unos hrane na količinu koja stane u šaku, bez dodanog šećera, te jesti samo dva do tri puta tjedno između 17 sati i 19 sati.

Zanimljivo je napomenuti da su genetska predispozicija i preosjetljiv imunološki sustav primarni čimbenici alergije na jagode i drugo bobičasto voće. Ako su jedan ili oba roditelja alergični na ovo voće, postoji 60% šanse da će njihovo dijete naslijediti istu alergiju. Ta se vjerojatnost smanjuje na 30-40% ako je samo jedan roditelj alergičan.

Nakon konzumacije voća, simptomi alergijske reakcije mogu se pojaviti nakon 5 do 30 minuta ili čak nekoliko sati kasnije. U nekim slučajevima, reakcija može biti odgođena, pojavljujući se do 4-5 dana kasnije. Ako se bobičasto voće konzumira brzo, u roku od nekoliko minuta, težina alergije na jagode može se pojačati, a simptomi se razlikuju od osobe do osobe.

Preporučujemo