Rak pluća jedna je od najčešćih vrsta raka u svijetu, a pušenje je njegov primarni faktor rizika. Srbija je trenutno na drugom mjestu u svijetu po broju umrlih od raka pluća. Osim toga, Srbija je navedena kao jedna od prvih deset zemalja s najvećim brojem pacijenata oboljelih od raka pluća i zabrinjavajuće je da smo treći u svijetu po ukupnom broju oboljelih, ali smo mortalitetu druga svrstana zemlja u svijetu.

Proteklih dana u svijetu je obilježen dan posvećen odricanju od duhanskog dima. Doktor Mihailo Stjepanović gostovao je u “Jutarnjem” na televiziji “Prva” povodom tog događaja. Tokom svog nastupa istaknuo je kako je pušenje najznačajniji faktor rizika za ovu bolest i također je primijetio da mnogi pacijenti ne prepoznaju simptome dovoljno rano. Svake godine oko 7000 osoba oboli, dok 5000 oboljelih podlegne bolesti. Rak pluća je u visokoj korelaciji s pušenjem, a više od 90% oboljelih su pušači. Zabrinjavajuća je brojka da 35% odraslih u našoj zemlji koristi duhanske proizvode.

Doktor otkriva da se duhanski dim sastoji od brojnih kemijskih spojeva, kojih ima više od nekoliko hiljada, kao i preko 60 kancerogenih tvari. Ta izloženost utječe na sve u okruženju, uključujući i maloljetnike. U nastavku Stjepanović pojašnjava da simptomi raka pluća mogu biti kašalj, bol u prsima, otežano disanje, gubitak težine, gubitak apetita i iskašljavanje. Nažalost, pluća su veliki organ i često se simptomi ne pojave sve dok tumor ne postane prilično velik, a u tom trenutku mogućnosti liječenja mogu biti ograničene.

Važno je da pacijent dobro razumije svoje tijelo i da se odmah javi liječniku kada primijeti bilo koji od ovih simptoma. Kako bi rano otkrili bolest i poduzeli pravovremene mjere, osobe starije od 50 godina i pušači trebali bi razmisliti o jednostavnom rendgenskom snimku prsnog koša svake godine ili barem svake dvije.

Preventivne preglede medicinski stručnjaci smatraju najvažnijima. Liječnik savjetuje pušačima da prestanu pušiti i da imaju na umu da duhanski dim može negativno utjecati na svaki organ u tijelu. Ističemo, doktorica Stjepanović objašnjava da kada trudnica puši cigarete, štetne tvari prolaze njenim krvotokom i utječu na plod, nadalje znanstveno je dokazano da to dovodi do manje porođajne težine kod beba, što u konačnici utječe na rast i razvoj njihovih pluća.

Preporučujemo