Jezik ima višestruke funkcije, ne samo da služi kao osnova našeg osjeta okusa i pomaže nam da jedemo i komuniciramo, već također može pružiti uvid u naše cjelokupno zdravlje. Razne kronične i akutne bolesti mogu se manifestirati simptomima na jeziku, što ga čini ranim znakom upozorenja za moguće zdravstvene probleme. Bilo da se radi o nedostatku vitamina, visokoj razini stresa ili netoleranciji na gluten. U biti, jezik je sastavni dio tijela koji nas može informirati o našem zdravlju ako simptome znamo primjetiti na vrijeme.

Visoke razine kolesterola mogu s vremenom dovesti do niza komplikacija. Međutim, mnogi pacijenti ne pokazuju nikakve simptome povezane s tim stanjem. Ako se ne liječi, može doći do nakupljanja plaka u arterijama kao posljedica visokog kolesterola. To može dovesti do daljnjih komplikacija kao što je zastoj krvi ili stagnirajući protok krvi, a te se komplikacije mogu očitovati i u promjeni boje jezika.

Prošle je godine jedan medicinski časopis upozorio da prisutnost tamnoljubičastog jezika, te kako navode, to može značiti da krv ne teče pravilno kroz naš organizam. Liječnik Li Guang Jun objašnjava da visok kolesterol često karakteriziraju simptomi zastoja krvi povezani sa srcem. Ovi simptomi mogu uključivati ​​tamnocrvene ili plavkaste usne, stezanje u prsima, osjećaj probadanja i tahikardiju. Osim toga, vrh jezika može biti ljubičast ili plavkast, ili imati mrlje koje ukazuju na stagnaciju krvi. Drugi pokazatelj zastoja krvi je pojava tamnih, krivih i debelih sublingvalnih vena.

Kada jezik ima ljubičastu nijansu, to je obično znak da protok krvi nije optimalan. Konkretno, ovo može značiti da krv ne nosi dovoljno kisika do tjelesnih tkiva. Alternativno, to bi moglo značiti da je krv osiromašena kisikom, jer je tamnija nijansa crvene od krvi bogate kisikom. Cijanoza, stanje koje nastaje zbog niske koncentracije kisika u perifernoj krvi, može se prepoznati po ljubičastoj boji jezika, uzrokovanoj povećanom količinom deoksihemoglobina na najmanje 5g/dl u kapilarnoj krvi.

Zatajenje srca, plućni emfizem, bronhijalna astma, spastični bronhitis, plućni edem, boravak na velikim nadmorskim visinama, stenoza ili opstrukcija velikih plućnih bronha, urođene srčane mane i methemoglobinemija su najčešće uočeni uzroci. Prema riječima liječnika, periferna cijanoza kod nekih pacijenata može rezultirati plavom bojom jezika, što je rijetka pojava. Nadalje su objasnili da je plava boja šaka i stopala pokazatelj ateroskleroze ili stvaranja plakova na stijenkama arterija. Međutim, liječnici su istaknuli da ljubičasti jezik nije tipično povezan s aterosklerozom.

Važno je priznati da promjena boje jezika nije uvijek povezana s neadekvatnom cirkulacijom. Rak jezika i druge vrste tumora mogu rezultirati tamnocrvenom ili ljubičastom bojom na površini usta, a nasuprot tome, jarkocrven jezik može ukazivati ​​na nedostatak vitamina B12, željeza ili folne kiseline.

Preporučujemo