U našem današnjem članku ćemo se osvrnuti na jednu itekako zanimljivu temu, koja će zasigurno okupirati svačiju pozornost. Uslijed pandemije strašnog virusa koji se pojavio prije više od tri godine, došlo je naglog porasta cijena ruralnih nekretnina, a to je je zbog toga što je svakako život u prirodi postao puno primamljiviji za mnoge građane, koji su se do sada već umorili užurbanog, stresnog i urbanog načina života. 

Usred gospodarske krize i ukrajinskog sukoba, uzgoj domaćih proizvoda i život na selu postao je sve popularniji. To je dovelo do značajnog porasta vrijednosti nekretnina i zemljišta u ruralnim područjima. Prije samo nekoliko godina nekretnine na Zlatiboru bile su dostupne za samo 10.000 eura, no cijene su od tada skočile u nebo. Agent za nekretnine u razgovoru sa medijima je pohvalio ovo područje, ali i nekoliko drugih na kojima se planira izgradnja autoputa i izletišta. Kako navodi, u posljednje dvije godine poraslo je interesovanje za Goliju i okolinu.

Najavljena autocesta i izgradnja skijaške staze svojevremeno su vjerojatno pridonijeli nedavnom prepoznavanju potencijala ove planine. Ovaj porast popularnosti rezultirao je povećanim cijenama tijekom posljednjih nekoliko godina, a hektar sada počinje sa više od 2.000 eura i varira ovisno o lokaciji. Za parcele koje se nalaze uz cestu, cijena može skočiti i do 15.000 ili 20.000 eura.

Prema njegovim zapažanjima, priroda služi kao utočište za one koji su već u poodmaklim godinama, ali gledajući unazad godinu dana, sve je više i mladih osoba koje se odlučuju za život izvan urbanih dešavanja. Mnogi pojedinci koji dolaze iz Vojvodine, Beograda i drugih područja aktivno traže jugozapadnu regiju zbog njenog prirodnog krajolika i zdravog okoliša koje pruža Golija. O tome svjedoči velika potražnja za nekretninama u Ivanjici, uz stalan rast cijena. Privlačnost regije nije ograničena samo na građane Srbije, budući da pojedinci iz Bosne i inozemstva također pokazuju interes za preseljenje u to područje radi svoje mirovine.

Preporučujemo