Novak Đoković trenutno važi za najboljeg svjetskog tenisera, dominirajući ATP ljestvicom sa impresivna 382 tjedna kao prvi na listi. Đoković je srušio više rekorda, od kojih neki vjerojatno neće biti nadmašeni u skorije vrijeme i iako je nedavno zbog izostanka s ključnih mečeva pao na drugo mjesto ATP ljestvice, ubrzo se uspio vratiti, a razlog manjka nekoliko bodova uslijedio je jer je odbio primiti obavezno cijepljenje, zbog kojih nije mogao nastupiti na nekim mečevima u zapadnim zemljama. 

Srpski teniser Novak Đoković prošle je godine propustio US Open i izgubio nekoliko bodova na ljestvici zbog odluke američkih vlasti. Međutim, čini se da će ove godine stvari krenuti drugim smjerom. Kabinet predsjednika Bidena odlučio je ukinuti uvjet obaveznog cijepljenja za ulazak u Sjedinjene Američke Države. Ova vijest neizmjerno je razveselila Đokovića koji će sada imati priliku natjecati se pred mnogobrojnom publikom uživo u New Yorku i još jednom ciljati na pobjedu na ovom cijenjenom turniru.

Izvještaji sugeriraju da je srpski teniser izrazio protivljenje obaveznom cijepljenju ali unatoč tome, izjavio je da generalno nije protiv cjepiva i potvrdio da je primio nekoliko cjepiva tokom svog djetinjstva. “Nikada se nisam protivio cijepljenju, ali ne smatram da bi trebalo biti obavezno” – rekao je Đoković za BBC svojevremeno. Zatim je tokom istog tog razgovora Novak naveo da svaki pojedinac najbolje poznaje svoj organizam i kako je tada već pokazao, bio je spreman odreći se nekoliko važnih bodova ukoliko bi to značilo da se ne mora cijepiti.

Međutim, od kada je Nole dao svoju izjavu, na društvenim mrežama počele su se širiti glasine o njegovoj bolesti, a kako se saznalo radi se o “celijakiji”, bolesti koja predstavlja intoleranciju na gluten, koji je prisutan u brašnu i drugim proizvodima. Srećom, Novak je veoma rano otkrio ovo stanje, a nakon toga je prilagodio svoju prehranu i životni stil, te s toga ni ne čudi što sada važi za jednog najboljih tenisera, ako ne i najbolji, na svijetu.

Preporučujemo