Iskustvo svake žene koja je imala porod je jedinstveno i posebno samo po sebi. Međutim, neke se žene mogu prisjetiti svog iskustva porođaja kao negativnog. Osim toga, važno je priznati da postoje visokorizični porođaji koji mogu dovesti do ozbiljnih posljedica, a shodno tome, javnost mi trebala biti puno više upućena u mogućnosti različitih ishoda koja mogu uslijediti.

Kristina Pacheko, mlada djevojka iz Teksasa, suočila se sa značajnim komplikacijama tijekom trudnoće, zbog čega su liječnici preporučili carski rez za porod. Međutim, posljedice zahvata bile su daleko od onoga što je očekivala, što je svakako u velikoj mjeri utjecalo na njen oporavak. U nesputanoj radosti Kristina je dočekala svoje novorođenče, prelijepu djevojčicu Ameliju. Srce joj je bilo ispunjeno mogućnošću ponovnog susreta s mužem i sinom kod kuće, ali sudbina je imala drugačije planove.

Kako su prenijeli strani mediji, samo dva dana nakon otpusta iz bolnice, Kristinino zdravlje počelo je narušavati. Unatoč brojnim lijekovima, njena temperatura, mučnina i nedostatak daha su i dalje bili prisutni, a ona sva zabrinuta, odlučila je potražiti liječnički savjet kod svog liječnika koji je do sada vodio njen medicinski karton, a s nadom da će moći procjenito njeno stanje. Nakon posjeta liječniku, brzo je prevezena na hitnu, te kako joj se stanje naglo pogoršalo, prebačena je helikopterom u drugu bolnicu radi napredne medicinske pomoći.

Dijagnoza je otkrila da se bori sa septičkim šokom, teškim medicinskim stanjem u kojem tijelo oštro reagira na infekcije, što dovodi do posljedica opasnih po život. Kristinina obitelj primila je najgore moguće vijesti od njenog liječnika jer je septički šok već tada uzeo maha. Nadalje, njeno stanje je počelo ugrožavati zdravlje njenih vitalnih organa, uključujući srce, pluća i bubrege. Medicinski stručnjaci obavijestili su njenu rodbinu da postoji samo 20 posto šanse da se Kristina nekada potpuno oporavi.

Iako je njena porodica bila sva shrvana, nisu željeli gubiti nadu, a Kristina se u svom govoru prisjetila kako je čula očajničku molbu svog supruga da se vrati njihovoj djeci i njemu samom, jer je njegov život bez nje nezamisliv. Nakon dvotjednog boravka na odjelu intenzivne njege, Kristini su nažalost amputirani svi udovi i uprkos svim naporima čak i najboljih liječnika da to spriječe, amputacija je postala neizbježan zahvat.

Kristina se prisjeća mukotrpnog puta, ali kao izvor snage i motivacije navodi svoju djecu. Nakon toga je prošla brojne operacije, ali je nastavila sa svojim životom. “Put pred nama bit će težak, ali bit će lakši ako se možete ujediniti kao porodica”, potvrdila je mlada djevojka u svom intervjuu koji je prenijelo više međunarodnih medija.

Preporučujemo