U našem današnjem članku prenosimo vam zanimljive informacije, koje će vam sigurno skrenuti pažnju i biti korisne naročito ukoliko imate malo veće dvorište i kuću. Oklijevate li koristiti lako dostupne herbicide ili jednostavno zbog lijenosti ne želite ručno uklanjati korov? Ako je tako, u nastavku teksta možete pronaći korisne savjete pomoću kojih ćete svoj vrt uspjeti održati čistim i urednim, a problema sa korovom više nećete imati.

Loše održavan vrt ne samo da utječe na njegov izgled, već predstavlja i prijetnju rastu usjeva. U Australiji samo aktivnosti koje poduzimaju kako bi spriječili korov koštaju poljoprivrednike oko 1,5 milijardi dolara godišnje, uz dodatni gubitak od 2,5 milijarde dolara godišnje u poljoprivrednoj proizvodnji. Iako se farme često oslanjaju na industrijske herbicide za suzbijanje korova, moguće je eliminirati korov u svom vrtu korištenjem i kućanskih preparata, koji ne sadrže toliko opasne hemijske sastave.

Kao i u mnogim stvarima, prevencija je najbolji pristup, te upravo zbog toga trebate pravovremeno djelovati i spriječiti problem prije nego već bude kasno. Kako biste spriječili rast korova, možete isprobati trik tako ćete posuti sodu bikarbonu u sve pukotine na području gdje korov obično niče. Ako se korov već ukorijenio, soda bikarbona još uvijek može biti učinkovita. Nanesite 1 kašiku sode bikarbone da pokrijete cijelu biljku korova, uključujući stabljike i lišće.

Postoji nekoliko jeftinih i učinkovitih načina za uništavanje korova u vašem vrtu, a jedna od metoda uključuje kuhanje jedne čaše soli u dvije čaše vode, prije prskanja otopine izravno na korov. Alternativno, prekrivanje korova smotanim listovima novina – poznato kao prigušivanje, lišavate ih svjetla, zraka i prostora, što ih na kraju ubija. Nanošenje alkoholnog octa također može biti jedno od rješenja, a kako se navodi, potrebno ga je nanijeti na cvijet ili središte korova tako veći dio biljke bude prekriven sa njim.

Pazite da izbjegnete špricanje po drugim vrtnim biljkama i obližnjem tlu jer kiselina u octu može biti jako štetna. Mnogi se vrtlari boje koristiti herbicide koji sadrže brojne kemikalije i to je sasvim ispravno razmišljanje, a ako ste među zabrinutima, preporučujemo vam da napravite vlastitu smjesu koju zatim možete isprobati.

Preporučujemo