ZOVU JE PRIRODNI ASPIRIN: Ova moćna biljka nema šta ne leči – rešiće vas bola i PREPORODIĆE ceo ORGANIZAM!(RECEPTI)

0

Vrlo malo ljudi zna da jedan od najljepših cvjetova koji se smatra i vjesnikom proljeća a to je ljubičica ima i ljekovita svojstva i od nje se može napraviti i med i čaj ali i sirće i ulje koje imaju velike blagodeti za naš organizam.

Ljubičica je omiljeno cvijeće u mnogim vrtovima i kućama zbog svog izgleda ali i intenzivnog mirisa a ona se pominje još od Stare Grčke i u legendi se tvrdi da je Hefest uspio da osvoji Afroditu upravo zahvaljujući ovom cvijeću. Pored svog izgleda i mirisa ljubičica ima i ljekovita svosjtva a njen list i cvijet djeluju protiv upala, gljivica ali imaju i antiseptičko dejstvo.

Primjenjue se lokalno na kožu ali i u vidu raznih napitaka. Kada je u pitanju sastav ovog cvijeta ljubičica u sebi sadrži saponine, alkaloid odoratin, glikozid iridin, jedinjenja salicilne kiseline, razne gorke materije ali i veliku količinu vitamina C pa je čaj od ovog cvijeta izuzetno koristan. Pored ovoga ljubičica ima umirujuće dejstvo kod nesanice i glavobolje a sve zbog silicitne kiseline koju sadrži a koja je osnovni sastojak analgetika i aspirina.

Također je u narodu ljubičica poznata i kao izvrstan lijek za astmu i druge bolesti respiratornog sistema a uz to ublažava i kašalj i pomaže kod gripe i prehlade. Zbog njenih moći kada je u pitanju naše zdravlje mnogi je zovu i prirodnim aspirinom a postoji nekoliko načina na koji je možete pripremiti. Najčešći su čaj, sirće, med i sirup a ako vas interesuje kako da ih pripremite to možete pročitati ovdje.