Znate li zašto su neka jaja smeđa, a neka bijela? Otkriven pravi razlog! (FOTO)

0

Kokošja jaja su klasični dio ljudske ishrane vijekovima. Otkako smo otkrili kako funkcioniše kokošje razmnožavanje, uspjeli smo da “hakujemo” taj proces i stvorimo za sebe odličan izvor proteina, B vitamina i zdravog holesterola. Jaja danas idu u mnoga peciva i kolače i od njih se mogu svakakve jela danas napraviti.

Prošao je Uskrs i sada slijedi Vaskrs pa se vjerovatno svi takmičite u tome ko će ofarbati jaja na ljepši način. Međutim, ono što ljude kopka već vijekovima pa i danas je sljedeće – zašto su neka jaja bijela, a ostala različite nijanse smeđe? Šta na to utiče i ima li drugih razlika? Ispostavlja se da su to zapravo u potpunosti ista jaja, već da zavisi od pasmine kokoške koja će boja biti u pitanju. Bijele koke će snijeti bijela jaja, a tamnije kokoške logično smeđa jaja. Postoje čak i jaja sa zelenom ili plavom ljuskom i ista su kao ova obična.

Bijela jaja se čine kao da su zdravija, ali su u potpunosti ista, do te mjere da je čak i čvrstoća ljuske ista. Čvrstoća ljuske ovisi o mladosti kokoške – mlađe koke snose jaja s tvrdom ljuskom, dok starije koke snose tvrde ljuske i to je ta razlika.

Jedina razlika koja vas može interesovati pred praznike je ta da bijela jaja zapravo jesu estetski zgodnija jer puno bolje primaju boju od smeđih jaja, ali ako se potrudite, razlika se neće primjetiti, nebitno od toga za koju ste se boju ljuske opredijelili kad ste otišli u prodavnicu pred Vaskrs. Šta vi mislite o ovome?

 

Preporučujemo