Savjeti

Žene, pod hitno očistite veš mašinu: Odjeća vam se pere u fekalijama ako to nikada ne radite!

Istraživanja su pokazala da čak 25 mašina za veš sadrži fekalne bakterije u tragovima sa naše odjeće.

Ali, nema mjesta za paniku. Svoju veš mašinu možete očistiti brzo i jednostavno i to u svega nekoliko poteza. Morate zapamtiti da je neophodno da na svakih nekoliko mjeseci očistite mašinu, vrata, bubanj, gumu, pregrade, posude za prašak, a evo i kako da to učinite.

Guma i ladica

Uz pomoć krpice koju ste prethodno nakvasili sirćetom i četkicom za zube lako i uspješno ćete očistiti gumu na vratima veš mašine koja zadržava višak vode i prljavštinu. Pored toga, možete je naprskati asepsolom, te je onda obrisati ubrusom. Ako primjetite da se prljavština sa gume ne skida, onda je velika vjerovatnoća da je buđ prodrla u nju, tada je najbolje riješenje da kupite novu. Savjetuje se da poslije pranja vrata mašine držite otvorena.

Mjesto za prašak i omekšivač je savršeno mjesto za skupljanje bakterija i buđi. Izvucite tu ladicu i operite pod mlazom mlake vode. Ako su ostaci praška tvrdokorni onda napunite lavor toplom vodom i u nju uspite sirće ili deterdžent, a nakon toga potopite fioku. Ostavite je u vodi dva sata pa je dobro istrljajte spužvicom, isperite, zatim osušite pa vratite na mjesto.

Bubanj

Možda vam unutrašnjost mašine izgleda čisto, ali nemojte se zavaravati. U bubnju je toliko pukotina i rupa u koje se mogu zavući bakterije. Najbolji način da ih se riješite je da bar jednom u tri mjeseca uključite praznu veš mašinu. Bubanj ćete uspješno oprati sirćetom i sodom bikarbonom ili sokom od limuna. Ovi sastojci su toliko učinkoviti da će u potpunosti očistiti i dezinfekovati mašinu.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement