ZBOG OVIH UREĐAJA DOBIJATE PAPRENE RAČUNE ZA STRUJU! Kad čujete koji najviše troši, isključićete ga iz ZIDA!

0

Električna energija je nešto što je za kratko vremensko razdoblje naš svijet znatno promjenilo. Današnji život je nezamisliv bez električne energije jer smo okruženi raznim uređajima koje koristimo iz dana u dan i koji nam olakšavaju mnoge aspekte života. Međutim, električna energija nije besplatna i nije laka za dobiti iz prirode.

Ljudi već duži niz decenija pokušavaju da nađu nove načine za stvaranje energije i neki se ne pokazuju baš efikasnim. Istina, služimo se starim metodama poput termalne energije još odavno, ali ovo ispušta dosta loših materija u zrak i dovodi do zagađenja koje nam mijenja vrijeme i dovodi do problematične budućnosti. Čak i ako zanemarimo ovaj apokaliptični aspekt klimatskih promjena, i dalje je upitno dokle ćemo moći crpiti iste energetske izvore bez da probamo nešto poput nuklearne energije ili zelenijih izvora. Ukoliko želite da pomognete, uvijek možete naći način da smanjite svoju potrošnju jer sigurno postoje uređaji koje ne koristite konstantno.

Ovi uređaji koji puno troše su sljedeći: električni sporet (1460 kWh godišnje), obične sijalice (1051,2 kWh godišnje), frižider (2277,6 kWh godišnje), laptop (87,6 kWh godišnje), mikrovalna pećnica (24,96 kWh godišnje), pegla (103,83 kWh), rerna (prosječno 148,54 kWh), veš mašina (109,2 kWh godišnje), štedne sijalice (godišnje 210,24 kWh).

Na spisak je potrebno dodati i usisivač (176,8 kWh godišnje), televizor (197,10 kWh), desktop kompjuter (277,4 kWh godišnje), indukciona ploča (1095 kWh prosječno) i mašina za suđe (374,4 kWh). Važno je dodati da neke od ovih uređaja kao što je frižider ne treba isključivati, ali za druge definitivno vrijedi razmisliti. Nadamo se da smo vam bar malo pomogli da na neki način uštedite u ova krizna vremena.

 

 

Preporučujemo