Novo Vijesti

ZATVARAJU GRANICE, UVODI SE POTPUNI KARANTIN, TRAJAT ĆE 3 SEDMICE: Evo kad stupa na snagu, DONIJETA ODLUKA

U nedelju je od strane izraleskog premijera Benjamina Netanyahu najavljeno uvođenje karantina u cijeloj zemlji zbog upornog rasta stope korona virusa.

Bez obzira što je u petak počela praznična sezona Rosh Hashanah i jevrejske Nove godine, zatvaraju se sve škole, restorani, šoping centri i hoteli kao i svi drugi biznisi, dok će se stanovnici Izraela suočiti sa striktnim ograničenjima kako kretanja tako i okupljanja.

On je objasnio da je cilj ovih mjera da se zaustavi porast broja novih infekcija i smanjiti smrtnost iako če to značiti sasvim drugačiju novogodišnju prazničnu sezonu od inače kakva je bila. Ovo je već drugi put od početka same pandemije da je u Izraleu uveden karantin. Iako je prvi karantin koji je bio u martu suzbio širenje zaraze, zadao je udarac ekonomiji u ovoj državi i čak udvostručio stopu nezaposlenosti.

Naredba o ovom karantinu ostaje na snazi najmanje tri sedmice, nakon čega je moguće ublažavanje nekih mjera ukoliko se pokaže da su ove rezultirale manjim brojem novih zaraza. Praznična sezona Rosh Hashanah se obilježava baš ogromnim porodičnim okuljanjem, dok su sinagoge prepune vjerina i to posebno u vrijeme posta za Yom Kippur, što je vlasti i navelo da uvde mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Sa ovom odlukom vlade, nisu se složili svi njeni članovi, a to je bio ministar urbanizma Yaakov Litzman koji predstavlja ultra ortodoksane stranke, a prije tri dana je podnio i ostavku.

U Izraelu koji trenutno broji oko 9 miliona stanovika od početka same pandemije je potvrđeno najmanje 160 000 slučajeva zaraze, a preminulo je malo više od hiljadu ljudi. Trenutni dnevni porast broja novozaraženih iznosi čak 4 hiljade.

Oglasi – Advertisement