Zdravlje

Zadržavate li mokraću, evo šta će vam se desiti ako to radite: Jedna stvar je jako opasna, morate je znati!

Neka vam ne pređe u naviku rastezanje mišića oko prepune bešike dovodi do ispuštanja mokraće, ali i do njenog vraćanja ka bubrezima, a ovo nije nimalo dobro.

Bubrezi preko mokraće ispiraju otpad iz krvi i ta tečnost završava u bešici, zbog toga je mokrenje izuzetno važno.

Jedna do dvije šoljice tečnosti je podnošljivo, ali ako vam zadržavanje mokraće pređe u naviku i zadržavate je duže vrijeme, može doći do rastezanja bešike, koja će tako moći da zadrži i više tečnosti.

Mišići popuštaju zbog preopterećenja

Jedna studija je pokazala da prezaploseni ljudi koji zbog posla često odlažu odlazak u WC, imaju bešike čak dvostruke veličine u odnosu na kapacitet normalne. To znači da mokraću nikako ne bi trebalo zadržavati jer nije samo bešika ta koja u ovakvoj situaciji pati.

Tako se rastežu i vrlo važni mišići na ulazu u bešiku, koji sam ulaz bešike drže zatvorenim da mokraća  ne bi izlazila iz nje. Ako ih stegnete zadržat ćete mokraću ako ih opustite moglo bi da procuri ali ako se ti mišići pretjerano opuste, to može dovesti do trajne nemogućnosti zadržavanja mokraće. Ovo se dešava jako rijetko ali ako vam se desi može dovesti do nekih opasnih situacija.

Pored toga javlja se još jedan problem a to je:

Opasnost od bakterija

Kako je bešika, ustvari topla mokra kesica puna otpada iz organizma tako može postati plodno tlo za razvoj raznih bakterija.

Ako zadržavate urin, on može početi da se vraća ka bubrezima, što može dovesti do problema u radu bubrega pa čak i smrtnih posljedica. Ali dobra vijest je da će vam mišići vjerovatno popustiti i da ćete se jednostavno upiškiti prije nego što bešika dođe u to stanje.

Oglasi – Advertisement