VOJNIČKI GRAH ILI PASULJ- Konačno otkriven original recept kojeg su koristili u JNA- DA PRSTE POLIŽEŠ (FOTO)

0

Nekadašnja Jugoslovenska narodna vojska, ili JNA je imala i poseban recept za vojnički pasulj, veoma popularno jelo u to vrijeme, ali i danas koje treba znati spremiti. Ovo jelo je decenijama najpopularnije bilo među vojnicime, ali isto tako  i među planinarima, među turistima i spotistima. Svi koji su ga orobali kažu da se njegov ukus i miris ne zaboravlja. Dosta dugo se smatralo da je recept za vojnički pasulj velika tajna, te je bilo mnogih pokušaja da se napravi pravi vojnički pasulj, sa manje ili više uspjeh. Ipak, vjeruje se da je za dobar vojnički pasulj presudno nekoliko stvari i to količina namirnica, zatim dužina kuhanja, tajna zaprške, te vojni kuhari ili vojnici koji su taj pasulj uporno miješali. Po normativu JNA recept za vojnički pasulj izgleda ovako – recept se odnosi na pola litre pasulja, za veće količine se sve samo množi onoliko puta koliko vam treba: Sastojci i recept za vojnički pasulj:

Pasulj/Grah 120 gr
Pšenično brašno tip 800 – 8 gr
Šargarepa/Mrkva – 10 gr
Luk crveni svježi – 15 gr
Paprika sušena – 1 gr
Luk bijeli svježi – 1 gr
Mast ili ulje -15 gr
Paprika mljevena – 0,2 gr
Biber crni – 0,1 gr
Peršunov list – 1 gr
Dodatak jelima – 1 gr
Lovorov list – 0,1 gr
Sol po ukusu
Energetska vrijednost 583 Cal. Ovaj normativ obezbjeđuje oko 5 dl gotovog jela.

Priprema vojničkog pasulja: Pasulj treba prvo potopiti u hladnu vodu, ali treba se paziti da pasulj pri bubrenje ne upije u sebe svu tečnost i da ostane suh. Tako potopljen pasulj na hladnom mjestu treba držati jedan do tri sata. Zatim iscijediti pasulj, staviti ga u lonac, naliti vodom tako da bude prekriven sa njom i kuhati ga 10 do 15 minuta Nakon toga ocijediti vodu pa naliti vrelu vodu, dodati polovinu sitno sjeckanog crvenog luka i ostaviti da kuha, uz povremeno dolijevanje tople vode. U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno sjeckanog crvenog luka i šargarepu izrezanu na sitnije kockice ili rendanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni.

Kada je pasulj do kraja skuhan, onda mu dodati ispržen crveni luk i šargarepu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi i lovorov list. Preostalu masnoću iskoristiti tako da joj dodate brašno i pržite dok ne postane blago rumena, zatim isljučite vatru i dodajte  bijeli luk i alevu papriku u prahu i sve dobro izmiješati. Kada pasulj omekša, onda možete da mu dodate dodatak jelima kao što je Vegeta ili Zavči C, posolite i zatim zapržite sa pripremljenom zaprškom i stalno miješate da se ne zgrudva. Tako pasulj za zaprškom nastavite da kuhate oko 20.30 minuta, a kada vatru isključite dodajete mljeveni biber i sitno isjeckani peršunov list. Ako je potrebno možete sve dosoliti. Vojnički pasulj se može služiti kao zasebno jelo, ali bolje ide uz faširane šnicle ili uz dinstanu govedinu

 

 

Preporučujemo