Novo

Vittorio Gregotti, poznati italijanski arhitekta, preminuo od koronavirusa u 92. godini

 Slavni italijanski arhitekta koji je pomogao u dizajniranju stadiona za Ljetne olimpijske igre u Barceloni 1992. godine, Vittorio Gregotti, umro je u dobi od 92 godine od posljedica korona virusa, ovu vijest javljaju italijanski mediji.

Portal Corriere della Sera je obajavio da je Gregotti umro od upale pluća u nedjelju, nakon što je hospitaliziran u Milanu, razbolivši se od COVID-19 ili korona virusa.

Gregotti je dizajnirao stadion Marassi u Genovi na kojem se igralo Svjetsko prvenstvo 1990. u Italiji i operni teatar Arcimboldi u Milanu te mnoge druge znamenitosti.

Poznat je po tome što je dizajnirao stambeni kvart u Šangaju, uključujući kulturni centar Belem u Portugalu i Grand Theatre de Provence u Francuskoj.

Odajući počast, njegov dugogodišnji kolega arhitekta Stefano Boeri nazvao je Gregottija „majstorom međunarodne arhitekture“ koji je „stvorio priču o našoj kulturi“.

“Kakva ogromna tuga”, napisao je Boeri na Facebooku.
Gregottijeva supruga Mariana Mazza hospitalizirana je u istoj milanskoj bolnici, a o njenom zdravstvenom stanju se još uvijek ništa ne zna piše Corriere della Sera, ne navodeći dodatne detalje.

S obzirom da je najgora situacija u Italiji i da se ovo sve odražava i na poznate ličnosti, možemo uvidjeti da niko nije imun. Čuvajte svoje zdravlje, izbjegavajte hodanje, dezinfekujte prostorije i ruke perite alkoholnim sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi. Čistite prostorije i izračite ih.

Izolujte se što više možete jer samo će se na ovaj način korona virus suzbiti i nikako drugačije. Pratite pravila i protokole te ih se pridržavajte, onda neće biti nikakvih problema.

Oglasi – Advertisement