Savjeti Zdravlje

Virusi će vas zaobilaziti i nikada se nećete prehladiti: Ojačajte imunitet ovim moćnim napitkom: Zapišite recept!

Već odavno smo u periodu hladnijeg vremena, ono samo od sebe donosi i neizbježne prehlade i gripe.

Imunitet je jako važan, zbog toga je vrlo bitno da osigurate sebi dovoljnu dozu vitamina koje su potrebne vašem organizmu. Imunitet će obezbijediti da vaš organizam ojača na način da odbija sve viruse koje žele da ga napadnu.

Kako biste ojačali svoj imunitet i pripremili se za zimu, savjetujemo vam da napravite ovaj moćan napitak, koji će vam obezbjediti sve potrebne vitamine.

Potrebno vam je slijedeće:

– jedno čehno bijelog luka

– pola kašike kurkume

– jedna kašika naribanog đumbira

– jedna šoljica cijeđenog soka od narandže

– pola cijeđenog limuna

Priprema je slijedeća:

Prvo bijeli luk sitno nasjeckajte, a nakon toga ga pomiješajte sa ostalim sastojcima. Sve ovo umutite u blenderu i prespite u staklenu flašu. Tri do četiri dana za redom popijte jednu čašu dnevno ovog soka. A ako imate više od jedne čaše onda sok čuvajte u frižideru.

Zašto bijeli luk između ovoliku voća?

Bijeli luk je možda i prva biljka na svijetu koja je službeno proglašena kao lijek. To je bilo prije više od pet hiljada godina. Češnjak ili bijeli luk ima visoku nutritivnu vrijednost. Sjemenke bijelog luka sadrže slijedeće: vodu, bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vlakna i minerale; natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, sumpor i željezo.

Glavni vitamini koje bijeli luk sadrži su: karoten, vitamin E, B1, B2, B3 i vitamin C. Glavnu zdravstvenu vrijednost daje mu biljni antibiotik – alicin. Možete ga konzumirati u svim varijantama, kao sok ili čaj, nasjeckan, kao namaz, svježi ili u kapsulama.

Oglasi – Advertisement