VEROVANJA STARIH SLOVENA: OVO drvo ni za živu glavu ne smete imati u svom dvorištu! Seje nesreću i smrt!

0

Naši prostori su dugi niz vijekova problematični upravo radi konflikta kada je u pitanju narodnost. Činjenica je da smo svi širom bivše države Slaveni što je očito po tome što govorimo isti jezik i imamo iste običaje. Čak dijelimo i dosta gena, ali iz nekog razloga nikako da prihvatimo da smo svi jedan narod.

Stari Sloveni su bili drugačiji od nas i živjeli su u skladu s prirodom i sa svojim religijama. Ukoliko vas interesuje kako su naši preci živjeli i koje su biljke smatrali važnim, čitajte ovaj članak. Vjerovali su da je važno uzgajati biljke koje i potiču s ovog podneblja jer one očito najbolje uspijevaju. Međutim, vjerovali su da se bagrem ne smije saditi kraj kuće jer mu je staro ime “nerod”, niti se smije kalemiti. Orah, vjerovali su, donosi nesreću i smrt ako je posađen u vašem dvorištu jer baca sjenu na kuću i navodno ima lošu energiju.

Vjerovali su da se prvo trebaju saditi žbunje i drveće pa tek onda cvjetnice. Smatrali su da je hrast lužnjak najljepši mogući ukras za dvorište, a da je lipa sveto drvo jer ima ljekovite cvjetove. Vrba je također bila jako važna kada je drveće u pitanju i ima mnogo značenja.

Jabuka i šljiva su bili omiljeno voće Starih Slovena što je očito i po današnjem uspješnom uzgoju širom bivše države, a glog i dren su također važne biljke koje se vezuju za zdravlje, sreću i uspjeh i one su i danas jako prisutne diljem naših država zapadnog Balkana. Šta vi mislite o ovome?