Novo Savjeti

Usne su vam često ispucale ili suhe? Saznajte šta usne govore o vašem zdravlju!

Wellness stručnjakinja alternativne medicine iz Los Angelesa Hari Simran Khalsa tvrdi da su usne jedan od najvažnijih barometara tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Iako usne češće povezuje s ljepotom, ona smatra da one djeluju kao “prozor” u unutrašnji rad našeg organizma. “Vaša gornja usna predstavlja pluća, štitnu žlijezdu, srce, želudac, jetru i bubrege, a cijela donja usnica je odraz crijeva”, napisala je ona u jednoj od svojih kolumni. A mi vam donosimo šta to usne mogu otkriti o vašem zdravlju:

Suhe ili ispucale usne

Ako su vam usne suhe one daju uvid u isti nedostatak vlage u ostatku tijela, a mogu ga uzrokovati i klima, dehidracija, napetost, anksioznost ili strah. U isto vrijeme, zapadnjačka medicina kaže da ispucale usne mogu biti znak različitih alergija.

Ispucale usne

Ispucale usne su često znak anemije zbog nedostatka željeza u organizmu. Ajurvedska medicina kaže da ispucale usne mogu biti posljedica bolova, zabrinutosti, suhoće u tijelu ili osjećaja hladnoće.

Diskoloracija ili izblijedjela boja na usnama

Hari Simran tvrdi da ovo može upućivati na problem s cirkulacijom u ostatku tijela. Ovo se mišljenje poistovjećuje u zapadnoj medicini, koja kaže da kada količina kisika u krvi padne, usne poprime plavičastu nijansu.

Osjećaj peckanja, vruće i crvene usne

U savremenoj medicini postoji tvrdnja da se depresija, isto tako, može prepoznati i kroz simptom gorućih usana. Naime, psihološka neravnoteža uzrokuje senzorno preopterećenje u mozgu, koje se isto tako prenosi na usne. Slično tome, Hari Simran kaže da goruće emocije poput ljutnje, ljubomore, ogorčenosti, iritacije i nedostatka suosjećajnog mogu imati potpuno isti uticaj na usne.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Oglasi – Advertisement