Udarna vijest: Preminuo osuđeni ratni zločinac MOMČILO KRAJIŠNIK – Najnovije informacije o uzroku smrti

0

Momčilo Krajišnik, bosanskohercegovački političar koji je osuđen za ratne zločine na teritoriji Bosne i Hercegovine, jutros je preminuo na Univerzitetsko-Kliničkom centru u Banja Luci, kako prenose svi regionalni mediji. On je bio jedan od osnivača Srpske demokratske stranke, kao i visoki funkcioner SR Bosne i Hercegovine. Međunarodni sud u Hagu ga je optužio za ratne zločine u Bosni i Hercegovini za šta je osuđen 2006. godine na 27 godina zatvora, da bi mu 2009. godine kazna bila smanjena na 20 godina.

On je u sklopu optužnice osuđen za progon, ubistvo i istrebljenje na rasnoj i vjerskoj osnovi, kao i za deportaciju i nečovječno ponašanje i zločine protiv čovječnosti nad nesrpskim narodom u BiH, ali nikada nije osuđen za genocid. Iz zatvora je pušten 2013. godine, nakon izdržavanja dvije trećine presude. Krajišnik je poznat kao bivši direktor kompanije “Energoinvest”, a zbog malverzacija na gradnji vikendice Radovanu Karadžiću, u zatvoru je proveo 9 mjeseci, za šta se nikad nije izjasnio krivim, nego je tvrdio kako je zatvoren isključivo na nacionalnoj osnovi. Bio je i nekadašnji član SKJ, ali je uvijek važio za konzervativnu i religioznu ličnost. Također je poznat i kao prvi predsjednik narodne skupštine SR BiH, ali je dvije godine kasnije smijenjen od strane muslimanskih i katoličkih zastupnika, dok je na njegovo mjesto došao Mariofil Ljubić.

Krajišnik je prije dvije sedmice inficiran korona virusom, kada mu je otkriveno da ima obostranu upalu pluća te je hitno prebačen sa Pala u Banjaluku na dalje liječenje. Stanje se iz dana u dan pogoršavalo unatoč propisanim terapijama, a jutros je objavljena i zvanična potvrda njegove smrti.

Preporučujemo