TUGA! – TRAGIČNA SMRT VELIKE ZVEZDE SFRJ TADA JE POTRESLA MNOGE: Nije dočekao tridesetu, JEZIVA SUDBINA (FOTO)

0

Film Dom za vješanje će ostati upamćen kao jedan od najboljih koji je snimljen u Jugoslaviji i koji je dobio mnoga međunarodna priznanja. U njemu je glavnu mušku ulogu, Perhana, igrao Davor Dujmović koji će ostati upamćen i po svome učešću u kultnoj Top listi nadrealista a koji je preminuo prije svog tridesetog rođendana.

On je sasvim slučajno dobio ulogu u Domu za vješanje i tada je još uvijek bio moimčić koji pohađa srednju školu. Često je poslije nastave navraćao kod svog oca koji je imao tezgu na sarajevskoj pijaci a u blizini se nalazio restoran u koji su Emir Kusturica i njegov asistent došli na ručak.

Odmah su pitali Davorovog oca da li bi mu dozvolio da dođe na audiciju i pokazalo se da je on jendostasvno idealan za ulogu koju su mu namijenili. On je glumio i u filmu Otac na službenom putu i nakon njega je odlučio da upiše glumačku akademiju ali nije položio prijemni. Njegov život je na žalost u potpunosti promijenila droga koju je poečo da kosristi početkom devedesetih godina i jako brzo je postao ovisnik o heroinu.

Pokušavao je nekoliko puta da se izliječi ali bi se svaki put opet vratio ovom poroku. Kada je počeo rat na našim prostorima iz Sarajeva je otišao u Beograd i u Srbiji je imao uloge u nekoliko filmova od kojih je najpoznatiji Undergraund. Srbiju napušta nakon rata u kojem se Jugoslavija raspala i odlazi u Sloveniju a cijelo vrijeme se borio sa depresijom i alkoholizmom. 1999. godine je stigla vijest da je izvršio samoubistvo vješanjem a nije imao ni 30 godina.

 

Preporučujemo