Tragična sudbina čuvenog Perhana: Znate ga iz filma “Dom za vešanje”, a legendarni GLUMAC je život okončao na jeziv način!

0

Davor Dujmović jke postao svjetski poznat nako što je odglumio glavnu mušku ulogu u filmu Dom za vješanje, Perhana. Tada nije još bio ni punoljetan a već je osvojio nagradu za najboljeg evroskog glumca što je utoliko značajnije ako se zna činjenica da Davor nikada prije ovog filma nije glumio niti je pohađao glumačku akademiju.

Interesantna je i priča kako je upoznao Emira Kusturicu koji je režirao ovaj poznati film a sve se dešavalo u Sarajevu gdje su obojica živjeli. Davor je išao u srednju muzičku školu i poslije nastave je često dolazio na pijacu na Markalama gdje je njegov otac imao štand.

Jednog dana su u obližnji restoran došli i Kusturica i njegov asistent i kada su vidjeli Davora pomislili su da bi bio idelana za ulogu Perhana i pitali su njegovog oca da li bi mu dozvolio da dođe na asudiciju za film. Pokazalo se da nisu pogriješili a u sljedećem Kusturičinom filmu je dobio glavnu ulogu koja ga je proslavila i Davora su tada mnogi poredili sa Dastinom Hofmanom i predviđali su mu veličanstvenu karijeru.

On je tada na žalost počeo i da koristi drogu a jednom prilikom je otvoreno progovorio o zavisnosti i rekao kako je ne bi poželio ni najgorem nepriatelju. Kada je počeo rat na našim prostorima on je iz Sarajeva otišao u Beograd a nakon toga se seli u Sloveniju. Iako je pokušavao da se riješi ovisnosti to mu nije polazilo a rukom i 1999. godine je izvršio samoubistvo vješanjem u stanu svoje djevojke. Imao je samo 30 godina.