Tragičan život i još gori kraj prave Koštane: Božanski lepa, prokleta da uvek bude nesrećna! (FOTO)

0

Na Balkanu najviše ima južnoslavenskih naroda, čini se, ali pored njih nekako uvijek po strani se nalaze i manjine kao što su romska populacija. Romi su drevni narod koji potiče iz Indije i putnici su, tako da ih ima širom svijeta. Kod nas ih se nažalost baš i ne poštuje, iako imaju duboke veze s našim državama.

Jedna takva povezanost je rezultirala i u jednoj od čuvenih srpskih drama i književnih ostvarenja – predstava po imenu “Koštana”. Napisao ju je legendarni Borislav Stanković i knjiga je prvi put vidjela svjetlo dana 1902. godine, a otad je postala dramski klasik Balkana. Lijepa Koštana je pjevačica koja u toj drami svojom božanstvenom ljepotom i pjevanjem tjera careve, age, bogataše, kraljeve i ostale aristokrate da gube glavu za njom i daju joj svu imovinu, ali ona i dalje nije sretna. Međutim, da li ste znali da je zaista postojala takva djevojka u okolini Vranja.

Vranje je uvijek bilo posebno mjesto u Srbiji, a odatle potiče i djevojka romskog porijekla po imenu Malika. Ona je bila toliko lijepa i poželjna, a sa porodicom je svirala i pjevala po kafanama i svi bogataši i aristokrate su trčali za njom kako bi je nekako probali osvojiti.

Tragična priča Malike je nadahnula Stankovića da napiše neprikosnovenu dramu i učini ovu legendu iz Vranja još popularnijom, a Koštana su je nazvali jer je imala oči nalik na košutu i nekako je bila sva plemenita. Ukoliko želite mnogo više detalja o ovoj jedinstvenoj predstavi, onda kliknite ovaj link ovdje. Šta vi mislite o ovome?

Preporučujemo