SVIJET U ŠOKU: Korona ubila FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA – Niko ovo nije očekivao, narod u suzama

0

Bivši predsjednik Francuske Valeri Žiskar D’Esten (Valery Giscard d’Estaing) umro je u 95. godini svog života usljed komplikacija izazvanih koronavirusom, objavila je njegova familija.. D’ Esten je u posljednjih nekoliko mjeseci bio u više navrata hospitaliziran zbog problama sa kardio vaskularnim sistemom naveli su svi francuski mediji. U kratkoj poruci koju je objavila njegova porodica, napisano je kako su oni svi iznenađenj njegovom smrću, te da je nisu očekivali, jer su mislili da je prebrodio zarazu virusom, te da u zadnjih nekoliko sedmica nije imao nikakvih većih zdravstvenih problema

Inače, u skladu sa željom sada već pokojnog, bivšeg predsjednika,  on će biti sahranjen u porodičnoj grobnici kraj svojih najmilijih. S’Esten je preminuo na svome imanju u Otonu koje se nalazi u središnjoj Francuskoj, a za one koji su manje upoznati on je obnašao funckiju predsjednika Francuske u periodu od 1974. do 1981. godine. U Francuskoj je zbog njegove smrti proglažena trodnevna žalost, a političari iz Francuske ali i cijeloga svijeta se sa dirljivim porukama opraštaju od ovoga državnika i izražavaju svoje saučešće porodici i narodu Francuske. Zastava je naravno spuštena na pola koplja, a i sam aktuelni predsjednik Makron je izjavio saučešće rekavši da je ovo veoma tužan da za narod Francuske.

Inače D’Esten će ostati upamćen po  mnogim svojim poslovima koje je obavio za vrijeme svojih predsjedničkih mandata . Za tih osam godinau je uradio mnogo dobrih stvari za francuski narod, a mnogi će ga pamtiti kao ključnog kreatora evropskih integracija, i kao čovjeka koji je težio ka liberalizaciji privrede i socijalnih stavova.

 

 

Preporučujemo