Svi Srbi se sa mora vraćaju sa FATIMINIM OKOM: Niste ni svesni šta unosite u kuću…JEZA DA VAS PODIĐE!

0

Ovog vikenda se malo dotičemo mističnih tema i verovanja koja su na Balkanu i više nego rasprostranjena. Kada neki stranac dođe u bilo koju državu na Baalkanu naprosto bude zbunjen koliko neki narodi veruju u neke stvari. Nemoj prelaziti preko ceste kada ti mačka crna preseče put, ako na sebi pokažeš da je neko imao tu mor, odmah moraš da pljuneš u stranu, samo su neka od verovanja koji stranci nikada neće razumeti. 

Sa druge strane od religije do religije imamo neke amajlije koje su itekako popualrne među srbima, hrvatima i musslimanima. Brojanice nosi skoro svaki srbin ok oruke, ili u formi lančića, a povezan je sa verom, a hrvati također imaju krunicu koju nosi skoro svaki vernik. 

Kod muslimana je to fatimino oko, koje imaju skoro sve vere u svojim kućama i služi im kao ukras, a uopšte nisu upoznati šta ono znači i odakle zapravo vodi svoje poreklo. Ono je zaštitni simbol u tangerizmu, a može se pronaći u Turskoj, Indiji, Iranu, Libanu; Afganistanu i u ostalim sličnim zemljama. Može se pronaći u kući, u kancelariji, autu i gde sve ne. 

Po islamskom predanju Muhamedova ćerka fatima je svome zaručniku poklonila komad plavog kristala da ga prati dok je sa njim u velikim borbama u kojima je učestvovao. Može se naći i u crnoj boji, a to je u stvari ekvivalent kršćanskog krsta ili križa. Majke ga stavljaju pored bebinih krevetaca da je čuva od urokljivog oka. 

Preporučujemo