Novo

Svi ovako kuhaju rižu, a ne znaju da tako mogu dobiti najtežu bolest: Odmah prestanite dok nije kasno, ovo je pravi način!

Sprovedena istraživanja su pokazala da riža sadrži arsen.

Naime, u zavisnosti od njegove koncentracije on može biti jako štetan po organizam.

Većina rižu kuhaju na ovaj način a ne znaju da tako može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, bolesti srca pa i onaj najteži oblik bolesti.

Da li i vi kuhate rižu tako što je držite u šerpi sve dok voda ne ispari?

Istraživanje koje je sprovedeno, pokazalo je kako ovakav način kuhanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz riže.

Zbog korištenih industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospjeva i do riže.

Profesor Endi Meharg, sa Univerziteta u Belfastu je testirao tri načina kuhanja riže.

Profesor Meharg je u prvom postupku testirao načešći način kuhanja riže.
Na jednu čašu riže dodao je dvije čaše vode, sačekao je da voda ispari tokom kuhanja. Nakon toga je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu, on je na čašu riže sipao čak pet istih čaša vode. Voda je u toku kuhanja isparila i onda se ispostavilo da je nivo arsena u riži upola manji.

Treća metoda se sastojala u tome da je ostavio rižu tokom noći u vodi, a tako se nivo otrovnih materija smanjio za čak osamdeset posto.

Nakon ovih metoda, naučnici su kazali da je rižu najbolje kuhati na slijedeći način:
Ostavite rižu, prije svega, da odstoji preko noći, sutradan je dobro isperite, i to sve dok voda ne postane bistra. Potom, dobro ocijedite rižu. Slijedeći korak je da rižu stavite u posudu u kojoj se nalazi bar pet puta više vode. Ostavite je tako da prokuha, a kada se to desi ostavite rižu petnaestak minuta da se lagano kuha. Tokom kuhanja, rižu je potrebno miješati viljuškom.

Oglasi – Advertisement