Novo

Svi Hrvatski gradovi će poplaviti, a voda će stići i do Mostara: Ovako će Jadranska obala izgledati do 2100. godine!

Prema mnogim predviđanjima stručnjaka koja tvrde da će u gradovima koji se nalaze na obali Jadranskog mora biti problema sa porastom nivoa mora jer se smatra da će dostići visinu i do devet metara.

Ukoliko je ovo tačno onda će gradovi koji su smješteni uz more biti popčavljeni i nemogući za živjeti.
Nedavni izvještaj UN-a o stopi zagađenja atmosfere rekli su kako je sadržaj ugljen – dioksida porastao u velikim količinama, i da se dosta brzo povećao za kratko vrijeme.
Uz lobiranje tvrtki za proizvodnju nafte, uglja i fosilnih goriva, male su šanse da se svijet spasi od globalnog zagrijavanja, što je više od 2 stepena, kao što su zaključile nacije svijeta na nedavnom samitu.


Ako se stvari nastave ovim tempom, svijet će do 2100. biti 3 stepena topliji. A ako se to stvarno desi onda će razina mora globalno porasti s 4 na 19 metara.
Ako se zaista more podigne devet metara, neće biti više ni Trogira, kao i pola Solina, ali ni Poljuda u Splitu, Dioklecijanove palače, Lore, Luke, kolodvori, sve će to biti atrakcija za rionice.

More bi i nakon toga moglo južnije da prodre desetine kilometara, pa zbog toga ne bi bilo pola Makarske, a ni Omiša ne bi isto bilo. Mogla bi voda jednim dijelom i do Mostara doći ukoliko nastavi tim tokom.


Nadamo se i vjerujemo da se ovo neće desiti u skorije vrijeme i da neće doć do katastroaflnih polava koje bi vjerujemo uništile mnoge gradove koji možda nikada ne bi više oživjeli, ali nikada ne znamo šta se može desiti u budućnosti.

Oglasi – Advertisement