Savjeti

Svekrva mi je pokazala kako da očistim parket u kući sa samo tri sastojka: Parket mi sada izgleda kao nov i čistim ga tri puta manje nego inače!

Svaka domaćica zna koliko se vremena i posvećenosti mora pridodati kada su kućanski poslovi u pitanju.

Mnogi od kućanskih poslova bi se trebali raditi svaki dan, a većina njih su takvi, da kada se obave, nakon nekoliko sati se čini kao da se ništa nije uradilo i već slijedećeg dana sve moramo ispočetka. Što je jako frustrirajuće, izgleda kao da ni u šta nismo uložili svoje vrijeme.

Nećemo ni govoriti o nemarnosti ukućana koji ne znaju da cjene taj težak i mukotrpan posao. Tako da malo koja domaćica uživa u čišćenju parketa po kući ili stanu, te su dosta često domaćice u dilemi da li da svoje podove čieste sa nekim hemikalijama koje se mogu kupiti u marketima, znajući da ih se na ovaj način može oštetiti, a osim toga izlažemo svoje ukućane štetnim hemikalijama i tvarima, a to je poseban problem ako u kući imamo malu djecu.

Tako da, kako biste izbjegli štetne hemikalije probajte ovaj prirodni recept za koji vam je potrebno slijedeće:

– jedna šolja sirćeta

– deset kapi eteričnog ulja.

Potrebno je da ova dva proizvoda pomiješate a zatim tom mješavinom očistite svoj parket. Vaše prostorije će mirisati svježe, a pod će biti prije svega dezinfekovana pa onda i čist. Ako imate određene tamne mrlja na podu, koristite jednu četvrtinu šolje ohlađenog crnog čaja sa jednom osminom šolje sirćeta i jednu kašiku tečnosti za pranje suđa, a za prirodnu tekućinu za poliranje parketa pomiješajte pola šolje soka od limuna, tri četvrtine šolje maslinovog ulja i tri litre tople vode.

Oglasi – Advertisement