SVE JE VIŠE MLADIH, A KO SE NE JAVI U PRVIH 6 DO 8 SATI MOŽE DA OSTANE INVALID! Mislite onako vam trne ruka, kad ono ŠLOG!

0

Pandemija COVID-19 je stvorila mnogo problema u prethodne tri godine, ali izgleda da polako jenjava nakon nastanka uspješnih vakcina a u medijima se ne spominje otkako je krenuo rat u Ukrajini. Međutim, mnogo stručnjaka smatra da je COVID-19 bolest koja je otvorila vrata drugim zdravstvenim problemima da nas pogode.

Doktorica Marjana Vukičević je otkrila da je jedan od tih problema moždani udar koji je nekad bio skoro pa neizlječiv a danas se javlja i kod dosta mlađih ljudi nego se to očekuje. Mladi se danas slabije kreću, jedu puno lošije i pod stresom su, tako da nije ni čudo što ih puno oboli. Najvažnije je ne ignorisati simptome jer su oni očiti, a naročito kod onog ko ima predispozicije. Visok krvni pritisak je često rizikofaktor koji dovodi do tromba koji izazove moždani udar, ali danas se to lakše liječi uz pomoć trombektomije koja se obavlja u angiosali, kao i uz lijekove.

Veliki broj pacijenata ostanu invalidi ili ih prate teške posljedice, a neki se u potpunosti oporave. Važno je doći u roku od šest do osam sati do bolnice i postoje dobre šanse za potpuni oporavak, ali se ne trebaju ignorisati simptomi koliko god se oni činili bezazlenim naprvu.

Trnjenje ruke ili noge, iskrivljena usta, jake glavobolje, smetnje s govorom su samo neki od najznačajnijih simptoma i znakovi su da morate što prije doktoru da spriječite veće probleme. Da prevenirate moždani udar, samo se bavite tjelovježbom redovno, jedite manje i zdravije i pokušajte živjeti život bez puno stresa, koliko god se činilo da je to teško.

 

 

Preporučujemo