Novo

SUTRA U 18 SATI STUPA NA SNAGU NOVA MJERA, OGLASIO SE KRIZNI ŠTAB: Donijeli VAŽNU odluku, pažljivo pročitajte!

Srbija će u petak poslije 18 sati početi da sprovodi nadzor zbog korona virusa nad građanima koji se vraćaju s odmora, odnosno iz Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Svi oni će na ulazu u zemlju dobijati objašnjenja a doktor Kon je objasio da će se oni prijavljivati eletronski, i da će morati da upišu koji su granični prijelaz prošli i u koje doba. Kako je kazao, ono koji imaju simptome, moraju da se jave u kovid ambulantu, a oni koji ne mogu da se prijave elektronski, treba da odu kod svog izabranog doktora, i na taj način da se prijave.

“Ne bi bilo dobro da svako od njih pojuri u kovid ambulante, to ne bi moglo da se izdrži. Očekujemo 50 hiljada sedmično da dolazi u zemlju, puta 10 dana, to je 500 hiljada. Ova prijava je nešto što već sada postoji kao test samoprocjene na portalu e-zdravlje.gov.rs. Jedino što svako ima obavezu jeste da se prijavi zdravstvenom sistemu kroz ovaj portal. Čim se izvrši prijava preko ovog sistema, i osoba upiše kada je i koji granični prijelaz prošla, ona je odma u sistemu”

“Ukoliko ta osoba dobije tegobe, odmah treba da se javi u kovid ambulantu. Prva je obaveza da se prijavi elektronski, a druga, ako se pojave simptomi, da se javi i u kovid ambulantu. I čim ode u ambulantu, preda knjižicu, tako da tada doktor odmah ima uvid u podatke” objašnjava dr Kon:

“Bitno je da budu prijavljeni, to je po članu zakona, znači da imaju obavezu da se prijave. Kazna neće biti glavni način za borbu. Ali, treba shvatiti da onaj ko se ne prijavi, a dođe do zaražavanja od te osobe, on ne može da izbjegne ono što u zakonu zapravo piše”

Oglasi – Advertisement