SUPRUGA KATARSKOG EMIRA IMA 7 DOKTORATA, 5 SINOVA I 2 ĆERKE: Njeno modno pravilo je – “što skuplje, to bolje”

0

Kada pomislimo o islamskom svijetu i njihovom odnosu prema ženama, najčešće se svi zgrozimo jer smo čuli svakakve loše priče o tome. Međutim, postoje žene koje su poprilično uticajne i moćne, a jedna od njih je Moza bint Nasser koja ima čak šezdeset i tri godine i udata je za šeika.

Njen suprug je veliki bogataš, a ona važi za jednu od osoba koja se najviše rasipa kad je odjeća u pitanju. Njene modne kombinacije znaju koštati po dvadeset ili trideset hiljada dolara i voli odjeću modnih kuća kao što su Givenchy, Dior i slične, a često joj kroje odjeću. Vogue časopis je nju svrstao u pet najbolje obučenih žena, dok joj je časopis Vanity Fair dao prvo mjesto. Njen suprug je katarski emir i ima i druge dvije žene, ali Moza je daleko najpopularnija i aktivna je u brojnim organizacijama za mir i širenje obrazovanja u islamskom svijetu.

Iako ima sedamnaest počasnih doktorata, ona zaista jest stekla jednu univerzitetsku diplomu kako treba, ali nakon devet godina studiranja. Supruga je upoznala kad je tek krenula studirati sa osamnaest godina, a danas je diplomirani sociolog i to joj je dalo podlogu da radi u svim tim organizacijama u kojima je trenutno.

Dok su se mnogi zapitali kako osoba koja troši i do stotinu hiljada dolara na krpice može biti mirotvor i humana osoba, drugi smatraju da je Moza bint Nasser zapravo dobar primjer mnogim ženama i djevojkama u današnjem svijetu i da vodi neki vid revolucije za ženska prava na Istoku.