Savjeti

Stvari koje vam niko nije htio reći o menopauzi, a svaka žena, pa i muškarac bi ih trebali znati (Savjet)

Klimaks ili menopauza je prirodna pojava kod žena, kroz koju prolazi baš svaka žena i to kada dođe do određenih godina.

Obično je to period između 40 i 50 godina, ali nekim ženama zna krenuti i od 35 godine. To je period u kome žena mora proći kroz niz promjena, a ovdje ćete saznati sve stvari koje bi svaka žena trebala znati.

Prije svakog simptoma, većina žena u vrijeme meopauze ima problem sa spavanjem, jako su napete i često znaju biti depresivne. Problemi sa snom, odnosno, nesanica, dolazi zbog čestih vrućina koje žena doživljava u tim trenucima. Baš zbog nedovoljnog sna, žena postaje nervozna i napeta, a sa dužim vremenskim peeriodom to pređe u depresiju.

Ko žena se, tokom menopauze, javlja hormonska neravnoteža, što uzrokuje oticanje i bubrenje udova. To može da uzrokuje i veliku bol, a ako je bol česta, onda postaje neizdržljiva. U ovom slučaju najbolje bi bilo da posjetite svog ljekara. Pored toga, nestabilni hormoni kod žena prouzrokuju neredovan i neprevilan menstrualni ciklus.

Tokom menopauze svaka žena osjeća nalete vrućine, a nekada se zna desiti i da osjeća hladne valove. Oni se pojavljuju i nestaju iznenada i to jako često uzrokuje crvenilo u licu. Ono što vam se još može desiti jeste da tokom klimaksa možete dobiti nekoliko kilograma, zbog toga morate paziti na svoju ishranu i često vježbajte.

U toku ovog perioda, žene često mijenjaju raspoloženja, zbog toga u jednom trenutku znaju biti vesele a u drugom jako nervozne. U ovom periodu i kosti žene postaju jako slabije, a pored kostiju utiče i na kožu koja često zna biti suha.

Oglasi – Advertisement