STARI OBIČAJI KOJI PRIVLAČE NOVAC U KUĆU: Pare nikad ne pozajmljujte OVIM danom, ovu novčanicu uvek ČUVAJTE u novčaniku!

0

Kod naših naroda je u prošlosti bilo jako puno običaja od kojih su neki ostali i dan danas i poštuju se a neki su u potpunosti pali u zaborav. Većina njih je nastala iz nekog sujevjerja i neznanja a kada je u pitanju novac koji je presudan za našu egzistenciju o njemu se posebno vodilo računa i na svaki mogući način se pokušavalo da ga se uštedi što više.

Tako su postojali običaji za koje je smatrano da ako se ispoštuju u kući će nastati blagostanje i sigurnost kada su pitanju finansije. Tako na primjer prvo i osnovno pravilo je da novčanik nikada ne smije biti prazan i mnogi su u jednoj posebno pregradi držali novčanicu koju su prvu zaradili u svom životu.

Ta novčanica je bila talisman koji je čuvao finansijsku sigurnost po starom vjerovanju. Taj običaj je i danas prisutan u vjerovanju da ako nekome poklanjate novčanik on nikako ne smije biit prazan. Neki ljudi su na primjer u novčaniku uvijek čuvali novčanicu najmanjeg apoena jer su vjerovali da ko to radi će bolje upravljati svojim finansijama. Danas se rade mnoga istraživanja kada je u pitanju traženje posla i zapošljavanje pa je čak provedeno i istraživanje kada je najbolje da radnik od šefa traži povišicu.

Prema rezultatima koji su sprovedeni ispostavilo se da je za to idealan četvrtak jer je vikend blizu i šefovi su popustljiviji. Međutim naši stari su vjerovali da je najbolje vrijeme za traženje povišice srijeda popodne. Postoji i vjerovanje da novac nikada ne treba pozajmljivati utorkom a sve novčane transakcije koje se obavljaju u večernjim satima su osuđene na propast. Ostatak pročitajte ovdje.

Preporučujemo