STANOVNICI SRBIJE U PANICI! Lečnica iz hitne pomoći poslala VAŽNO UPOZORENJE! Svi vi koji ovo radite, u velikoj ste opasnosti, PRESTANITE DANAS!

0

Poslednjih par dana, to jeste od ponedeljka do danas, svedoci smo jako velikih temperatura, a prema rečima meteorologa ovo je najtopliji juni u poslednjih 100 godina. Raadi se naima o talasu koji nam je stigao iz Sahare, i nije nikako normalno da krajem juna meseca imamo 41 stepen, koji je zabeležen u nekoliko gradova u Srbiji, tako da su službe hitne pomoći radile punom parom. 

Zato se ovim putem oglasila i Ivana Stefanović iz hitne pomoći u Beeogradu, koja je odmah stavila akcent na hronične i srčane bolesnike da izbegavaju hodanje na otvorenom u najgorem delu dana to jeste od 11 do 16 sati, a i ako moraju izaći, da obavezno sa sobom ponesu i flašicu vode. 

Također je apsolvirala da pod obavezno sve osobe koje su trenutno na dijeti da malo popuste papučicu gasa, jer njihov organizam sa uzimanjem raznih diuretika itekako može biti podložan ovako visokim temperaturama. Navela je također da umjesto toga, uzimaju dovoljnu količinu voća i povrća, kao i dovoljno tekučine, a sa normalnih -2 litra da se poveća na minimum 3 litra po jednom danu. 

Lešnik, kikiriki i bademi su grickalice koje se preporučuju, a potrebno je uzeti i neku zdravu voću koja ima zdrave šećere poput urmi. Elektroliti se jako brzo gube, tako da se sa ovim namirnicama mogu i nadoknaditi. Znojenje je također zzdravo, ali je njena preporuka da nosite i manji peškkir sa sobom, jer ne valja da odjeća upija toliku količinu zznoja u sebe.

Preporučujemo