STANJE U KOME MINUTI MOGU DA VAS DELE OD SMRTI: Ako primetite ove simptome, ODMAH zovite Hitnu pomoć!

0

Naša tijela su jako fascinantna i dobro izgrađena da se nose sa mnogim problemima koje nam bolesti mogu donijeti. Međutim, postoje neki mehanizmi koji nisu baš najbolje razrađeni i moguće da će se kroz evoluciju poboljšati. Jedan od najzanimljivijih i najopasnijih problema je anafilaktički šok koji se veže za alergijske reakcije.

Alergije nastaju kada tijelo neku supstancu zapamti kao alergen koji naš imuni sistem mora napasti, a ti alergeni mogu biti svakakve stvari od ambrozije do kikirikija. Anafilaksa nastaje kao nagla reakcija na neki alergen, i često može dovesti do smrti ili trajnih posljedica ukoliko se ne reguliše na vrijeme. Često zna biti reakcija i na lijekove, uključujući i vakcine ukoliko ste alergični na neke sastojke unutra. Simptomi anafilakse se mogu javiti u okviru od dva sata, a jako rijetko nakon 12 sati. Pored lijekova, hrana koja najčešće dovodi do anafilakse su npr. školjke, riblji proizvodi, jaja, orasi, kikiriki i neko voće.

Neki insekti nam čak mogu napraviti probleme i dovesti do anafilaktičkog šoka, kao npr ubod stršljena, pčele ili ose. Čak i svakodnevne stvari poput lateks hirurških rukavica mogu biti pokretači ove nerzgodne pojave. Ko god je doživio anafilaksu će je vjerovatno doživjeti opet, a ljudi s astmom i alergijama su isto podložni.

Simptomi ili znakovi anafilakse mogu da budu okus metala u ustima, peckanje, svrab, otok usana ili ždrijela i to se desi kada pojedete neku hranu na koju imate alergiju. Ukoliko želite saznati puno više o anafilaksi i simptomima, kao i kako da je spriječite, čitajte više ovdje.

Preporučujemo