Novo

Šta je to kućna izolacija u slučaju koronavirusa i kako se treba ponašati: Evo šta smijete, a šta ne smijete raditi (Foto)

Ako postoji i najmanja sumnja da ste zaraženi od koronairusa i da je potrebno da budete u kućnoj izolaciji, postoje određena pravila kojih se treba pridržavati da ne zarazili i druge ukućane kao i komšije.

Ako je neka osoba u bliskom kontaktu sa bolesnim, onda i ona mora da bude u izolaciji, međutim, ako osoba živi u domaćinstvu onda bi je trebalo staviti u karantenu. Ali, ako bolesna osoba nema neki bliski kontakt već samo određeni potencijalni kontakt, toj osobi je dovoljna izolacija u kući, pa čak i ako su u kući ostali članovi domaćinstva.

Važno je da ta osoba ne ide na posao, na javna mjesta ili u škole gdje postoji šansa da će zaraziti puno ljudi. Na tu temu prokomentarisao je Bernard Karić šef Službe za epidemiologiju u Hrvatskoj pa je tako napomenuo slijedeće: “Ovdje se radi o zdravim pojedincima koji su boravili u Kini, sjevernoj Italiji ili Koreji, a koji su vjerovatno negativni na testiranje. Ako ne postoji mogućnost da smanjite kontakt sa svojim ukućanima, to bismo i trebali prihvattiti. Ne možemo stavljati u karantenu baš svakog ko dolazi iz Italije. Karanten je samo za one koji su bili u bliskom odnosu sa pacijentom.”

Ono što je prvo pravilo kućnog karantena je izolacija starijih ljudi i djece. Obavezno je da koristite papirnate peškire i maramice te da stalno dezinficirate površine u stanu i da često perete odjeću. Obratite pažnju na higijenu ruku, često ih i temeljito perite.

Kašljite i kišite u maramice te ih nakon toga bacite, spavajte u odvojenim krevetima i koristite posebna kupatila, ako je to moguće.

Oglasi – Advertisement