SRPSKI EPIDEMIOLOG KON IZDAO CRVENO UPOZORENJE! Ako ste dirali snijeg, BRZO OPERITE RUKE (FOTO)

0

I u ovome članku ćemo o epidemiološkoj situaciji, kako u Srbiji tako i u cijelom našem regionu. Ono što se smatra donekle pozitivnim, kada je ova Nova, 2021. godina u pitanju je da je primijećen blagi pad u broju zaraženih na cijelom području, ali iz Kriznih štabova upozoravaju da nema mjesta za opuštanje i da se uvedene mjere zaštite i dalje moraju poštovati. I dalje je preporuka da se izbjegavaju mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, i da se uvijek pokušava održati fizička distanca od metar i po. Međutim, sada imamo situaciju da je pao snijeg u cijeloj našoj regiji, te da su ljudi sada više primorani da budu u zatvorenim prostorima, a mnogi su i zbunjeni jer ne znaju kako snijeg i niske temperature utiču na virus

Zbog toga se javnosti na RTS- u obratio i doktor Predrag Kon koji je pokušao da objasni kako se ponašati ako ste vani i ako ste bili u kontaktu sa snijegom na neki način te je rekao: “Vjerovali ili ne, usprkos našim uvjerenjima i pored niskih temperatura sve vrste virusa mogu opstati na niskim temperaturama, pa tako i sam korona virus. Virus obožava snijeg, zato ako ste dirali snijeg, čim uđete u kuću, odmah operite ruke jer je i to jako dobar način da se zarazite.”

Opet, sa druge strane Ivana Milošević sa Infektivne klinike je navela kako se virusi ne mogu razmnožavati na snijegu i na niskim temperaturama koje sada imamo. U svakom slučaju čuvajte sami sebe, jer očito je sa ovakvim različitim informacijama da vas drugi i neće čuvati.

 

 

Preporučujemo